BNM, responsabilă de trei capitole în negocierile de aderare a R. Moldova la UE. Guvernatoarea Anca Dragu: „Este un moment de o importanță vitală pentru R. Moldova și trebuie să ne îndreptăm cu toate forțele, cu toată puterea către UE”
Banca Națională a Moldovei (BNM) va fi responsabilă de trei capitole în negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) și va fi implicată în alte șapte capitole, a anunțat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.
Potrivit guvernatoarei BNM, sistemul financiar din R. Moldova are potențial de creștere și atât băncile, cât și companiile din Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru a accesa fondurile de preaderare disponibile pentru sectorul real.
„Sunt 35 de capitole de negociere, iar BNM este pionul principal în trei dintre acestea. Și, în total, cam în 10 capitole este implicată. Cele trei capitole în care noi, BNM, suntem vioara întâi sunt libera circulație a capitalului, de exemplu, este cel mai important. Apoi este sectorul financiar și politica monetară și economică. Acolo, desigur, un rol foarte important îl are și Guvernul. Dar trebuie să spunem puțin despre libera circulație a capitalului. Într-o uniune economică, în Uniunea Europeană, sunt câteva principii elementare. Și anume: libera circulație a capitalului, libera circulație a bunurilor și serviciilor și a persoanelor. Ca atare, Banca Națională are un rol în a conduce și încheia negocierile într-un domeniu care reprezintă domeniul-cheie al unei uniuni economice. Ca atare, da, noi suntem foarte importanți și ne organizăm. Trebuie să ne asigurăm că avem resursele umane, că suntem într-o relație continuă cu Bruxelles-ul și că suntem prezenți și activi. Asta e foarte important. Iar faptul că eu am lucrat pentru instituții europene și pentru că știu cum s-a întâmplat procesul de preaderare și aderare al altor state acum membre UE, cred că este un mare atu. Înțeleg care este mecanismul de negociere, înțeleg care sunt instituțiile importante din Uniunea Europeană. Așa că, pe scurt, contribuția mea nu poate să fie decât una foarte bună”, a declarat șefa băncii centrale în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune.
Guvernatoarea BN, care a fost anterior ministru al Finanțelor în România, este convinsă că Uniunea Europeană este proiectul care aduce pace și prosperitate în statele membre.
„R. Moldova trebuie să fie parte din Uniunea Europeană. R. Moldova aparține Europei. Ca atare, este un moment foarte important. Acum câțiva ani, nu cred că se gândea lumea la Chișinău că vom ajunge în această fază. Și trebuie să ne asigurăm că fiecare face tot ce poate pentru ca acest proces de negociere în vederea aderării să se întâmple în bune condiții. Deci, eu mă aflu aici pentru că este un moment absolut de o importanță vitală pentru R. Moldova și trebuie să ne îndreptăm cu toate forțele, cu toată puterea către Uniunea Europeană”, a spus Anca Dragu.
În prezent, conducerea BNM depune eforturi pentru a se asigura că toată legislația națională corespunde cu cea europeană, astfel încât la Chișinău să fie construit un sistem financiar-bancar după regulile europene.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați