Blocurile de locuințe din R. Moldova, renovate energetic în următorii trei ani: Locatarii vor acoperi 30% din cheltuieli, dar vor plăti facturi mai mici
Peste jumătate de milion de metri pătrați de locuințe, dintre care 75% din blocuri multietajate și 25% din case individuale, vor fi renovați din punct de vedere energetic în următorii trei ani prin intermediul Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM).
Acest fond public, lansat în anul curent, va finanța până la 70% din valoarea lucrărilor de schimbare a geamurilor, ușilor, izolare termică a pereților, acoperișurilor, subsolurilor, instalarea sau reabilitarea sistemelor de ventilare.
Totodată, locatarii urmează să contribuie cu 30% din valoarea lucrărilor, a anunțat secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul unei întrevederi recente cu primarii și reprezentanții structurilor desconcentrate din raionul Căușeni.
Potrivit funcționarei, Ministerul Energiei va investi și în reabilitarea clădirilor publice prin intermediul Programului Super ESCO, ce urmează a fi lansat în curând, iar investițiile vor fi recuperate din economiile realizate la consumul de energie.
Proprietarul clădirii va plăti pentru resursele energetice mult mai puțin, iar diferența față de consumul din anii precedenți o va întoarce programului Super ESCO. Atunci când investiția va fi recuperată, administrația clădirii va rămâne cu echipamentele noi și consum, respectiv, facturi mai mici, iar banii recuperați vor fi reinvestiți în alte clădiri publice.
Carolina Novac a subliniat că scopul acestor programe este reducerea consumului de resurse energetice fosile de import și sporirea gradului de eficiență energetică a clădirilor, responsabile de circa jumătate din consumul de energie din R. Moldova.
„Cunoașteți că Rusia a redus unilateral volumele de gaze livrate Republicii Moldova, contrar prevederilor contractului. Atunci am renunțat să mai cumpărăm gaze naturale de la Gazprom și am căutat să diversificăm sursele de aprovizionare. Pe lângă securitatea livrărilor de la furnizori credibili, am reușit să economisim consumatorilor noștri 60 de milioane de dolari față de prețul pe care ar fi trebuit să-l plătim la Gazprom”, a declarat secretara de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac.
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune
DEMONSTRAT // Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în Transnistria prin coridorul transbalcanic: R. Moldova a importat gaze din Bulgaria!