14:03:25 20.01.2025
Stiri

UPDATE // Blocul energetic nr.1 de la „Termoelectrica”, în reparații, după ce anterior au staționat și cele cu nr. 2 și 3: „După o modernizare de 12,5 milioane de euro, despre care mentenanță poate fi vorba?”

Actualitate 06.02.2023 10:43 Vizualizări1471 Autor: Ziarul National
UPDATE // Blocul energetic nr.1 de la „Termoelectrica”, în reparații, după ce anterior au staționat și cele cu nr. 2 și 3: „După o modernizare de 12,5 milioane de euro, despre care mentenanță poate fi vorba?”

UPDATE // Compania „Horus” neagă acuzațiile fostului deputat Alexandr Slusari, calificându-le drept „diletante”, „hazardate” și „total manipulatoare”. „Horus” arată într-un comunicat de presă că atacul la adresa companiei ar fi unul orchestrat și că „adevărata țintă este marea împărțeală a proiectelor energetice, care se planifică a fi implementate în viitorul apropiat”.

„Referitor la incidentul de la Blocul energetic nr.3, toată lumea cunoaște cauza și aceasta nu are nicio legătură cu volumul lucrărilor incluse în caietul de sarcini pentru reparațiile efectuate de către Compania „Horus”. Din programul de reparații de 70 de milioane de lei pentru Blocul 3, inclus în licitația de primăvara anului trecut (anulată din motive politice), s-a realizat un plan de nici șase milioane de lei. Respectiv, multe dintre lucrările de reparații și de modernizare ce urmau a fi făcute au trebuit să fie puse pe polița de așteptare. Reparațiile post-avarie au fost încheiate de „Horus”. Blocul nu este pus în funcțiune, pentru că nu au fost efectuate toate testările necesare. Testările rămase, conform normelor în vigoare, pot fi făcute doar în baza cadrului juridic și normativ specific, care nu este, încă, aprobat de către noua comisie pentru achiziții de la S.A. „Termoelectrica”.

Cât privește Blocului energetic nr. 1, oprirea acestuia s-a făcut mult prea târziu, în condițiile utilizării păcurii ca și combustibil. Acest bloc a fost modernizat în 2019 și a funcționat cu combustibil de bază (gaze naturale) două sezoane de termoficare fără nicio problemă. În cazul utilizării păcurii sunt necesare opriri tehnologice periodice pentru curățarea arzătoarelor și a suprafețelor de ardere. Conform contractului de garanție post-modernizare, „Termoelectrica” urma să coordoneze cu „Horus” trecerea la combustibilul de rezervă și să ne informeze despre parametrii de calitate a păcurii. Din păcate, aceste acțiuni nu au fost realizate, ceea poate avea drept consecință directă ridicarea garanțiilor aplicate pentru lucrările de modernizare la Blocul energetic nr.1”, cităm din comunicatul companiei „Horus”.







Blocul energetic nr.1 al SA „Termoelectrica” a fost scos din funcțiune pe 4 februarie curent și specialiștii vor efectua lucrări de mentenanță până pe 14 februarie curent. Drept urmare, „Termoelectrica” va produce mai puțină energie electrică și va consuma mai multe gaze, mai scumpe decât păcura, pentru a livra energie termică locuitorilor din Chișinău.

„După procedurile de răcire, urmează a fi făcută spălarea părții convective și preîncălzitoarelor de aer regenerative ale cazanului de depuneri în rezultatul arderii combustibilului, întru atingerea valorii rezistenței aerodinamice a părții convective a cazanului în corespundere cu exigențele normativului, lucrări privind reparația și ajustarea sistemului de automatizare a regulatorului de păcură a cazanului, reparația și ajustarea sistemului de automatizare a aerului periferic la arzătoare. În perioada de staționare a blocului energetic, se vor efectua testări la presiune de lucru la cazan, precum și vor fi înlăturate observațiile constatate pentru a asigura funcționarea optimă a blocului energetic”, arată „Termoelectrica” într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că executarea lucrărilor sunt necesare pentru a preveni viitoare problemele tehnice și pentru a maximiza eficiența și disponibilitatea blocului energetic.

„Regimul termic și hidraulic al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică este asigurat în corespundere cu parametrii prestabiliți”, mai precizează „Termoelectrica”.

Fostul deputat Alexandr Slusari întreabă despre „ce mentenanță poate fi vorba”, după „o modernizare de 12,5 milioane de euro”? Slusari amintește că toate campaniile de mentenanță și reparație capitală se realizează pe timp de vară, adică până la sezonul de încălzire.

„Blocul a fost oprit din cauza multiplelor disfuncționalități atât la cazan, cât și la turbină. Pe pereții și suprafețele interioare ale cazanului s-a constatat o uzură a țevilor din cauza arderii păcurii. De amintit că arzătoarele acestui cazan au fost înlocuite în 2019 de cei de la Horus cu arzătoare de la fabrica din orașul Taganrog, Rusia. Acestea nu corespund din punct de vedere al emisiilor de mediu și eficientei de ardere a combustibilului! Acum câteva luni. mai mulți chișinăueni au simțit poluarea grea a aerului din cauza acestor arzătoare, depășite tehnic în comparație cu alte tehnologii performante existente in occident. Cine va achita costurile nejustificate de mari ale gazului ars în aceasta perioadă în CAF-uri (cazane de apă fierbinte), care nu produc energie electrică și, astfel, sunt micșorate veniturile întreprinderii? Vor achita consumătorii prin majorarea tarifelor la căldură! Aceasta este incompetența din partea oamenilor fostei conduceri, care continuă să administreze compania și, bineînțeles, corupția de la Horus, care gestionează lucrările de reparație la Termoelectrica prin oamenii săi la întreprindere. Eu cred că Guvernul, prin lipsă de intervenție, demonstrează neglijență în raport cu această întreprindere strategică”, a comentat Slusari.

Potrivit lui, este necesară crearea unei comisii independente cu participarea experților străini, care să efectueze expertiza tehnică a utilajului de la „Termoelectrica”, pentru a da o notă ultimelor „reparații” și să evalueze în mod real riscurile.

Amintim că, la mijlocul lunii ianuarie curent, și la Blocul energetic nr.2 au apărut deranjamente la ecranul din spate a cazanului de abur. Și acest bloc a fost pus pe pauză timp de câteva zile, pentru a lichida problemele. Acest lucru se întâmpla, după ce un alt bloc energetic, nr.3, a fost nefuncțional mai multe luni pe timpul unor lucrări de reparație și ajustare a turbogeneratorului nr.3.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md