Blocarea caselor ILEGALE de PARIURI ar putea aduce în bugetul de stat 180 de milioane de lei în acest an. Totul depinde de cum autoritățile își vor face treaba
Statul va obține în acest an circa 50 de milioane de lei, dacă va continua să-și îndeplinească angajamentul de a bloca casele de pariuri ilegale. Estimările au fost făcute de directorul NGM Company, Plamen Milanov, care administrează în numele statului singura platformă legală de pariuri sportive.
„În condițiile în care vor fi întreprinse toate măsurile necesare, noi credem că această suma de 50 de milioane va crește până la 180 de milioane de lei. În primul rând, acest lucru depinde de Banca Națională a Moldovei, pentru că cea mai mare problemă sunt vărsări de bani pe conturile site-urilor ilegale”, a afirmat directorul NGM Company, Plamen Milanov, citat de Publika.md.
O investigație a Ziarului NAȚIONAL a scos la iveală că unii prestatori de plăți electronice continuă să intermedieze ilegal activitatea caselor de pariuri neautorizate. Chiar dacă normele care stabilesc amenzi pentru astfel de încălcări au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, până acum instituțiile statului nu știu cine trebuie să constate ilegalitățile.
Citește și: INVESTIGAȚIE // Miza PARIURILOR sportive în R. Moldova: Cine câștigă și cine pierde din BLOCAREA accesului la case de pariuri sporive de peste hotare (II)
Una dintre sistemele de plăți electronice din țara noastră continuă să accepte plăți destinate site-urilor de pariuri ilegale. Potrivit investigației, prin intermediul terminalelor de plată și a portofelelor electronice ale „RunPay” este posibil de suplinit contul de joc de pe o platformă de pariuri, blocată în R. Moldova.
Încălcarea legii de către unii prestatori de plăți electronice a fost reclamată și de „Loteria Națională a Moldovei”, compania de stat care deține monopolul în domeniul jocurilor de noroc.
„În urma unor verificări, s-a constatat că în mai mult de 1 000 de puncte comerciale din toată țara, deservite de către prestatori de plăți și emitenți de monedă electronică, în continuare este posibilă alimentarea conturilor de joc de pe site-urile interzise în R. Moldova”, se menționează în comunicatul „Loteriei Naționale a Moldovei”.
„Societatea pe Acțiuni „Loteria Națională a Moldovei”, societate al cărei fondator este în exclusivitate statul, este în colaborare strânsă cu autoritățile competente ale statului și întreprinde toate măsurile necesare prevăzute de legislație, pentru a pune capăt activităților ilegale ale societăților de plată”, a comunicat directorul interimar al LNM, Vadim Dermenji.
Sistemul de plăți „RunPay” este administrat de SRL „Paymaster”, de la care am încercat să obținem o reacție în privința acuzațiilor privind intermedierea ilegală aduse. Persoana care a răspuns la telefonul indicat pe site-ul companiei a promis că cineva din administrație ne va contacta mai târziu. Ulterior, ne-au cerut să le trimitem pe mail o solicitare de informații, la care încă nu am primit răspuns.
Acum două săptămâni, Banca Centrală a Rusiei a retras licența pentru operațiuni financiare a unei companii ruse de creditare nebancară, pentru că proprietarii acesteia, contrar legii, intermediau tranzacțiile dintre persoane fizice și case de pariuri. Firma aparține unuia dintre proprietarii serviciului de bani electronici „WebMoney”, Andrei Trubițin. În baza de date a companiilor din Moldova, Trubițin apare și ca fondator al firmei care operează rețeaua de plăți „RunPay”, precizează Publika.md.
Șefa secției Comunicare și Protocol de la IGP, Diana Fetco, ne-a spus că poliția nu poate interveni în situații legate de activitatea ilegală a platformelor de plăți. Aceasta a precizat ca tranzacțiile ilegale către site-urile de jocuri de noroc și pariuri trebuie să fie monitorizate de Serviciul Fiscal de Stat. Instituția de control susține însă că, potrivit legii, constatare acestor infracțiuni ține de competența poliției.
Între timp, până responsabilii se clarifică cine trebuie să constate încălcarea normelor care ar trebui să funcționeze deja de trei luni, aproape patru mii de persoane care au obținut câștiguri pe platforme de pariuri sportive ilegale au ajuns în vizorul Serviciului Fiscal de Stat. „Persoanele sunt informate, notificate că Serviciul Fiscal de Stat cunoaște despre faptul că cetăţeanul a obţinut careva venituri prin accesarea site-urilor care oferă pariuri şi loterii şi aceste venituri sunt impozabile. Se va aprecia nivelul de conformare. Vom merge pe procedura de conformare forţată, adică acel control fiscal. Sunt aplicate sancţiuni şi penalităţile corespunzătoare. Cauza poate ajunge chiar şi la dosar penal pentru evaziunea fiscală.", a declarat directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat, Nicoleta Nemerenco.
În urma modificărilor intrate în vigoare la începutul acestui an, operatorii de plăți din Moldova sunt obligați să blocheze, la rândul lor, orice flux de bani spre și de la site-urile de pariuri sportive de peste hotare. Pentru încălcarea acestei prevederi sunt prevăzute amenzi de până la 400 de mii de lei pentru persoane juridice, cu privarea de dreptul de a activa o anumită perioadă. În anumite cazuri, este prevăzută și pedeapsa sub forma de închisoare pe un termen de până la cinci ani.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania