02:14:26 11.01.2025
Stiri

Blinken reafirmă angajamentul SUA pentru reforma sistemului ONU: Trebuie să reflecte lumea de azi și de mâine, nu cea din 1945

Actualitate 24.09.2024 10:13 Vizualizări749 Autor: Ziarul National
Blinken reafirmă angajamentul SUA pentru reforma sistemului ONU: Trebuie să reflecte lumea de azi și de mâine, nu cea din 1945

SUA își reafirmă angajamentul pentru reformarea ONU, considerând „Pactul pentru viitor” un „pas semnificativ către consolidarea și evoluția acestei instituții pe care fiecare stat membru ar trebui să o susțină și să depună eforturi pentru a o realiza”.

Prezent la Adunarea Generală a ONU, Antony Blinken, a transmis că SUA s-au angajat să adapteze sistemul ONU pentru a reflecta lumea de astăzi și de mâine, nu cea care exista în 1945.

„Am sprijinit ferm aderarea Uniunii Africane la G20, astfel încât vocile africane să fie mai bine reprezentate în acest grup. Suntem în fruntea eforturilor de a consolida capacitatea băncilor multilaterale de dezvoltare de a realiza Obiectivele de dezvoltare durabilă. Facem cele mai mari investiții realizate vreodată de o țară pentru a accelera tranziția către energia curată la nivel național, alocând în același timp miliarde de euro pentru a ajuta oamenii din țările în curs de dezvoltare să se adapteze și să gestioneze impactul crizei climatice. Și, în calitate de principal donator umanitar din lume, creăm noi parteneriate între sectoarele public și privat pentru a răspunde unor nevoi fără precedent în întreaga lume. Aceștia sunt pași importanți, dar trebuie făcute mai multe, deoarece simpla menținere a status quo-ului nu este o opțiune. Statele Unite s-au angajat să adapteze sistemul ONU pentru a reflecta lumea de astăzi și de mâine, nu cea care exista în 1945”, a transmis șeful diplomației americane în discursul său, citat de Calea Europeană.

Blinken subliniază că reforma nu înseamnă și schimbarea principiilor fundamentale: „Una este să revitalizezi, să reformezi, să adaptezi organizația pentru a face față provocărilor viitorului. Cu totul altceva este să încerci să schimbi scopul și principiile sale fundamentale, care sunt esențiale pentru a evita repetarea ororilor trecutului. În acest Pact pentru viitor, reforma ocupă un loc de frunte; revizionismul nu ar trebui să aibă loc deloc. Într-o perioadă de mari încercări pentru sistemul multilateral, aceasta este o realizare pe care putem – și trebuie – să ne bazăm în anii următori”.

„Ne opunem și ne vom opune cu hotărâre revizionismului. Nu vom accepta eforturile de a dărâma, dilua sau modifica fundamental principiile fundamentale ale Cartei ONU – suveranitate, integritate teritorială, independență. Vom continua să afirmăm că niciun stat membru nu are dreptul de a redesena granițele prin forță sau de a-și reprima propriul popor. Vom continua să ne opunem ideii că națiunile pot afirma sfere de influență sau pot dicta cu cine se aliază sau cu cine se asociază alte țări. Vom respinge cu fermitate încercările de a submina Declarația Universală a Drepturilor Omului și tratatele internaționale conexe privind drepturile omului”, a mai adăugat acesta.

Adunarea Generală a ONU a aprobat duminică un plan de acțiune menit să reunească națiunile lumii, din ce în ce mai divizate, pentru a face față provocărilor secolului al XXI-lea, de la schimbările climatice și inteligența artificială la escaladarea conflictelor și creșterea inegalității și sărăciei.

„Pactul pentru viitor” de 42 de pagini îi provoacă pe liderii celor 193 de state membre ale ONU să transforme promisiunile în acțiuni reale care să facă o diferență în viața celor peste 8 miliarde de oameni din lume.

Soarta pactului a fost sub semnul întrebării până în ultimul moment. Rusia, susţinută de Belarus, Iran, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria, a dorit să prezinte un amendament care afirmă că ONU „nu poate interveni” în afacerile „interne” ale statelor, dar marea majoritate a ţărilor participante a refuzat să ţină cont de această propunere.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md