Bitcoin a trecut de 75 000 de dolari, propulsat de eventualitatea unei victorii a lui Trump
Cotaţia bitcoin a depăşit miercuri dimineaţă pentru prima dată pragul de 75 000 de dolari, stimulat de perspectiva unei relaxări a reglementărilor cu privire la monedele digitale în cazul unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, transmite AFP.
După ce a depăşit precedentul maxim istoric, de 73 797,98 de dolari, atins în luna martie a acestui an, cea mai importantă monedă digitală a urcat în jurul orei 3:08 GMT până la 75 005 dolari, adică o creştere de aproape 8%. Ulterior a mai scăzut şi în jurul orei 4:30 GMT un bitcoin se tranzacţiona pentru 74 725 de dolari, citează Agerpres.
Cotaţia bitcoin a crescut la unison cu cea a dolarului după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale din SUA, în special a statelor câştigate de Donald Trump cu o marjă considerată suficientă pentru a-i aduce victoria finală în alegeri.
„După părerea mea, bitcoin este unul din principalele active aflate în centrul schimburilor care au loc în seara alegerilor americane: este relativ lichid (uşor de vândut n.r.) şi extrem de dependent de rezultatul scrutinului”, a precizat Fredrick Collins, de la platforma VeloData. Este deci foarte probabil ca „preţul bitcoin să fie strâns asociat cu perspectiva unei victorii a lui Trump”, a adăugat Collins.
În campania electorală, Trump s-a angajat să facă din SUA „campioana mondială a criptomonedelor” prin impunerea unui cadru de reglementare extrem de relaxat.
Prin poziţionarea sa drept campion al criptomonedelor, Trump a luat o poziţie complet opusă faţă de guvernul Biden, considerat un adept al reglementării stricte a sectorului, chiar dacă Kamala Harris a luat o anumită distanţă în încercarea de a-i linişti pe deţinătorii de criptomonede.
„Revenirea la putere a lui Trump va pune, probabil, accentul pe dereglementare, pe stimulentele fiscale şi pe politicile economice favorabile investiţiilor alternative, cum este bitcoin”, a estimat Nigel Green, analist la deVere. Analistul menţionează de asemenea că precedentul mandat al lui Trump „a fost marcat de importante reduceri de impozite pentru companii, care au injectat lichidităţi suplimentare pe pieţe, favorizând astfel investiţiile în active cu creştere puternică”.
Înțelepciunea rusească a lui Călin Georgescu
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, decorat cu „Ordinul de Onoare” al R. Moldova: Premiu de la Chișinău și pentru Stefano Sannino
Lituania, lot de echipament militar pentru R. Moldova. Ministrul Nosatîi: Lituania rămâne un exemplu în ce priveşte sistemul de apărare şi contăm pe experienţa partenerilor lituanieni în modernizarea Armatei Naţionale