Biserica din lemn de pe vremea lui Ștefan cel Mare
MINUNĂȚIE // Este considerată cea mai veche biserică de lemn de pe teritoriul Basarabiei și se află în satul Horodiște, raionul Călărași
Biserica de lemn cu hramul Sfântului Nicolae din Horodiște veghează și astăzi întreaga localitate, iar horodiștenii spun că au o adevărată comoară în sat, motiv pentru care o îngrijesc și o protejează așa cum pot ei.
Chiar dacă are sute de ani, a fost renovată doar o singură dată și nu se știe cu exactitate cine este autorul sau arhitectul ei, pentru a-și menține frumusețea, biserica, cu titlul de monument de valoare națională, necesită noi lucrări de restaurare.
Mândrie în Horodiște
„Biserica e construită mai devreme decât cimitirul, e din anii 1400 sau mai devreme. Ea se află aici de dinainte de fondarea satului. Horodiște datează din anul 1420, păi iată biserica e construită mai demult”, ne explică o bătrânică din localitate, care ne mai spune că această bisericuță este o adevărată comoară în sat.
Moș Nicolae, însă, ne povestește, în timp ce mătură la poartă, că biserica a fost ridicată pe vremea lui Ștefan cel Mare, adică după 1457.
„Eram copii și ne jucam pe acolo, biserica exista deja. E făcută cam de pe timpurile lui Ștefan cel Mare. Ea este în istorie, am văzut-o și în documente în România. Sătenii au ridicat-o, căci pe atunci satul nu era aici, dar mai în jos. Oamenii au trăit acolo oleacă, dar apoi au fugit aici sub deal. Nu știu de ce au fugit, poate că năvăleau turcii pe atunci. S-au mutat aici, dar era numai pădure. Așa s-a început a forma satul, iar din lemnele din pădure oamenii au ridicat și bisericuța. Tot aici s-a format și cimitirul. Apoi, prin 1895, s-a construit și a doua biserică, mai mare, căci și satul s-a mărit. Slujbele se făceau deja în biserica nouă, iar bisericuța de lemn a rămas doar pentru cimitir”, ne spune moșul în vârstă de 73 de ani.
Clopotniță pe deal
Cu o arhitectură deosebită, cu pereții, podul, ferestrele, ușile până și cuiele din lemn, Biserica „Sf. Nicolae” este acoperită și astăzi cu şindrilă. În lăcașul sfânt, dar și pe un perete exterior, pot fi admirate unele dintre cele mai vechi icoane din R. Moldova, pictate pe lemn şi pe pânză, iar sătenii cred că acestea datează de pe timpul ridicării bisericii.
Un alt consătean, Nicolae Chicu, își amintește că era copil când bisericuța de lemn era deschisă doar pentru ceremoniile de înmormântare.
„Când m-am născut, biserica era aici. Se făceau slujbele pentru înmormântări, preotul era acolo și făcea prohodul. Țin minte că în fața bisericii era și o clopotniță mare, tot de lemn, foarte frumoasă, dar s-a prăbușit. De mulți ani e închisă biserica, de vreo 40 de ani”, zice Nicolae Chicu, în vârstă de 85 de ani.
Lemn de brad și stejar
Construită din lemn dur, bisericuța a rezistat și rezistă în continuare la ploi și vânt, iar bătrânii ne mai spun că această rezistență se datorează lemnului de stejar și brad.
„Biserica e construită din lemn de brad și stejar, lemn tare. Lemnul s-a luat din pădurea de acolo. E o biserică foarte frumoasă pentru un muzeu. Ea era foarte aranjată cândva, dar acum aici țin doar steagurile pentru înmormântări și niște icoane”, ne povestește moșul.
De asemenea, dumnealui ne explică și motivul pentru care biserica poartă hramul Sfântului Nicolae. „Hramul caselor din sat era al Sfântului Nicolae, e sfântul ocrotitor al satului. Oamenii au ales. Nu m-am interesat precis, probabil a fost ceva în acea zi, căci Sfântul Nicolai este cel mai puternic bătrân”, zice el.
Temelie din piatră
După primele lucrări de renovare, lucrări efectuate tot de săteni, bisericuța a fost ridicată pe o temelie din piatră. Chiar dacă ușile sunt încuiate cu zăvor, iar pe cele trei trepte de la intrare nu a mai pășit nimeni de ani buni de zile, primarul din Horodiște ne spune că are în plan realizarea unui proiect de restaurare a acestui monument.
„Acum este închisă, dar vrem să o restaurăm capital. Este vorba de acoperiș, în interior vrem să facem cum a fost cândva, icoanele să fie îngrijite, bolta, strana. Desigur, să păstrăm totul așa cum a fost odinioară. Trebuie finanțe. Câțiva turiști din Olanda ne-au promis că ne vor ajuta, dar încă nu ne-au contactat”, ne spune Petru Ceban, primarul din Horodiște.
Declarație
Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din R. Moldova:
„E o biserică frumoasă, veche. Îmi doresc întreţinerea adecvată a bisericii de lemn, să rămână la Horodiște, dar cu condiţia că administraţia publică locală va avea grijă de ea și o va întreţine adecvat. Ei au o bijuterie de la sfârșitul secolului al XVII-lea şi e cazul să o păstreze în autenticitatea sa. Grija trebuie să fie, în primul rând, a comunităţii locale și, nu în ultimul rând, a instituţiilor statului de la nivel central, în cazul nostru, a Ministerul Culturii, care trebuie să contribuie şi la această respectare a normelor de conservare preventivă şi să susţină financiar un proiect de restaurare, în cazul în care obiectivul protejat cere acest lucru”.
Primul lot de ouă de consum din R. Moldova a ajuns pe piața UE! Vicepremierul Alaiba: „Sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova e real și continuă să crească”
SAMBO // 16 medalii pentru lotul național la Campionatul Balcanic, rezervat cadeților și juniorilor: R. Moldova, pe locul II
FOTO // O mașină în care se aflau și doi copii minori a derapat de pe traseu și a căzut în șanț: Unde se circulă cu dificultate la această oră, din cauza ninsorii