„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de ce nu cânți? Să-l ucidem”
Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare video în care sunt arătați militari ruși care lovesc și umilesc un grup de prizonieri ucraineni. Imaginile - neconfirmate independent - au fost publicate de consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gherașcenko, pe contul său de X/Twitter.
Oficialul Kievului susține că înregistrarea video a fost preluată după ce a fost difuzată pe conturile bloggerilor și propagandiștilor ruși. În înregistrare apar patru prizonieri ucraineni care merg în șir indian legați la ochi, în timp ce militarii care îi escortează îi batjocoresc și lovesc în timp ce trec pe lângă ei.
„Bineînțeles că știți imnul URSS”, se aude un militar rus strigând către ucraineni. „Porcule, de ce nu cânți? Ce, ai căzut? Ce să facem acum? Să-l omorâm, în ...”.
La un moment dat, un militar rus trage un foc de armă la câțiva centimetri de capul unui prizonier căzut la pământ.
Conform lui Gherașcenko, imaginile au fost filmate în zona Harkov, unde rușii au declanșat la jumătatea lunii mai o ofensivă împotriva armatei ucrainene.
Comisia de anchetă creată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului după declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina a găsit probe că autorităţile ruse au comis crime de război.
Anchetatorii descriu „tratamentele groaznice”, inclusiv bătăi şi violuri, aplicate prizonierilor de război ucraineni în mai multe centre de detenţie din Rusia, notează vineri AFP şi DPA, preluate de Agerpres.
Recent, 75 de prizonieri de război au fost eliberați din captivitate și s-au întors acasă, în Ucraina. Imagini cu aceștia îngenunchind și sărutând pământul au fost făcute publice de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
Aproximativ 3 210 de ucraineni au ajuns înapoi în țara lor după ce au fost ținuți prizonieri. În închisorile din Rusia mai sunt încă aproape 2 000 de prizonieri ucraineni.
R. Moldova a urcat 10 poziții în clasamentul mondial al puterii militare: Ce țări sunt cele mai puternice din lume
Oameni mai puțini în R. Moldova decât acum zece ani! Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, făcute publice până la finele anului 2025: „Sunt proceduri care durează”
Optsprezece instituții de învățământ, inclusiv 10 din Zona de Securitate, afectate de criza energetică din Transnistria: Opt școli funcționează în regim online. Soluțiile MEC