02:23:42 19.01.2025
Stiri

BILANȚ // Sechestrele aplicate de ARBI în cauzele privind jaful bancar NU acoperă niciun sfert din gaura produsă statului: Sechestre pe mii de terenuri, sute de case și mașini și pe trei avioane

Actualitate 21.10.2021 09:28 Vizualizări1946 Autor: Ziarul National
BILANȚ // Sechestrele aplicate de ARBI în cauzele privind jaful bancar NU acoperă niciun sfert din gaura produsă statului: Sechestre pe mii de terenuri, sute de case și mașini și pe trei avioane CNA

Valoarea bunurilor identificate, în perioada anilor 2018-2021, de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară se ridică la doar patru miliarde de lei, deși Guvernul a alocat garanții de aproape 14 miliarde de lei pentru a acoperi gaura formată după jaful din sistemul bancar. Totodată, cetățenii R. Moldova trebuie să întoarcă suma de 25 de miliarde de lei pentru stinge creditele de urgență acordate Guvernului de către Banca Națională a Moldovei, transformate în datorie publică.

O evaluare internă a ARBI arată că, din suma totală de peste 6,181 de miliarde de lei, valoarea a bunurilor infracționale asupra cărora au fost aplicate sechestre, puțin peste patru miliarde au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale ce vizează frauda bancară.

Alte bunuri, estimate la peste 2,175 de miliarde de lei, au fost sechestrate de ARBI în cadrul unor cauze penale de corupție, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de ființe umane etc.

Astfel, ARBI a indisponibilizat bunuri, estimate la circa 1, 7 miliarde de lei, în dosare de spălare a banilor, acestea fiind urmate de sechestrele în dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei, escrocherii și delapidări - 139 de milioane de lei, contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei și altele.

ARBI a indisponibilizat 2 273 de terenuri agricole și pentru construcții, trei aeronave, 748 de imobile și 351 de mijloace de transport. De asemenea, sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acțiuni și capital social, dar și tehnică de calcul.

O premieră absolută pentru Republica Moldova o reprezintă indisponibilizarea criptomonedei în valoare de 110 552 de lei, se mai arată în nota ARBI.

Investigațiile financiare paralele au fost desfășurate în cadrul a 195 de cauze penale, bunurile sechestrate aparținând celor 493 de persoane care au avut statut de bănuit sau învinuit în cadrul acestor dosare.

Totodată, la această etapă, pe conturile trezoreriale gestionate de Agenție sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc.

Menționăm că procesul de recuperare a bunurilor sechestrate de către ARBI va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare, iar pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.








Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md