22:37:29 24.01.2025
Stiri

BILANȚ // Energia electrică, cumpărată anul trecut la un preț mediu de 90 de euro de la opt producători mari din R. Moldova, România și Ucraina, dar și de la circa 200 de producători mici de energie regenerabilă

Actualitate 24.01.2025 15:31 Vizualizări451 Autor: Ziarul National
BILANȚ // Energia electrică, cumpărată anul trecut la un preț mediu de 90 de euro de la opt producători mari din R. Moldova, România și Ucraina, dar și de la circa 200 de producători mici de energie regenerabilă

Cetățenii R. Moldova au utilizat, pe parcursul anului trecut, energia electrică pe care SA „Energocom” a cumpărat-o de la opt producători mari sau grupuri de producători din Republica Moldova, România, Ucraina, dar și de la alți circa 200 de producători mici de energie regenerabilă.

În total, „Energocom” a cumpărat 4,5 milioane MWh, iar prețul mediu ponderat al unui MWh din toate sursele a constituit aproximativ 90 de euro.


Cea mai mare parte, aproximativ două treimi din electricitate, a fost achiziționată de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană cu 66 de dolari SUA/MWh (echivalentul a 63,75 euro/MWh).

Ponderea energiei electrice cumpărate de la Cuciurgan a scăzut anul trecut cu 10 puncte procentuale față de 2023, raportează „Energocom”.

Circa 13% din energia electrică procurată în anul 2024 au reprezentat importurile din România și Ucraina, dublu față de anul precedent. Aici sunt incluse cantitățile achiziționate de le bursa română OPCOM, care au cea mai mare pondere, precum și energia cumpărată de la întreprinderile ce gestionează hidrocentrale și centrale nucleare din cele două țări vecine – „Nuclearelectrica”, „Hidroelectrica”, „Ucrhidroenergo” și „Energoatom”.

Din Ucraina, am importat energie în zilele și la orele când sistemul electroenergetic ucrainean a avut excedente, preponderent în orele de noapte.


Energia cumpărată de pe bursa română OPCOM a fost necesară preponderent pentru acoperirea orelor de vârf și a orelor care nu aveau acoperire integrală în baza contractelor bilaterale.

„Acest lucru se datorează unei curbe de consum atipice în Republica Moldova. De aceea și prețul mediu al energiei achiziționate de pe OPCOM a fost de circa 168 euro/ MWh”, cităm din comunicatul „Energocom”.

Centralele de termoficare din Chișinău și Bălți au generat în jur de 12% din necesarul de consum al malului drept al râului Nistru, în timp ce electricitatea cumpărată de la instalațiile regenerabile în 2024 a reprezentat 7%.

„La capitolul energie verde achiziționată de Energocom în 2024, vom menționa că sunt incluși circa 200 de producători mici care au tarif fix, individual pentru fiecare producător, și statut eligibil stabilit prin deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. De asemenea, cantitatea de energie regenerabilă procurată anul trecut conține și un contract cu ML Energy Grup, care a vândut energie către Energocom în perioada iulie-decembrie, contra unui preț mediu de 64,72 euro/ MWh. Numai dacă am compara cantitatea de electricitate generată de producătorii mici de energie regenerabilă cu care SA Energocom are relații contractuale, în calitate de furnizor central de energie electrică, constatăm o creștere de 3,6 ori față de anul 2023. Astfel, în 2024 aceștia au produs 291 mii MWh în comparație cu 81 de mii MWh în 202”, precizează compania.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md