BILANȚ // Deciziile „REVOLUȚIONARE” ale lui Dodon în funcția de președinte sau „muntele s-a scremut și a născut un șoricel”: „Acum voi demara un proces de consultări pentru a lua o decizie: candidez sau nu candidez”
Președintele Igor Dodon susține că și-a îndeplinit promisiunile electorale asumate în 2016 în proporție de 80-85%, chiar dacă timp de doi ani și jumătate Guvernul și Parlamentul R. Moldova i-ar fi pus diferite piedici. Declarația a fost făcută astăzi, într-un briefing în cadrul căruia șeful statului a prezentat bilanțul activității sale în funcția de președinte.
Potrivit lui Dodon, în primii doi ani și jumătate de mandat a luptat în permanență cu Guvernul și Parlamentul, instituții care îi erau ostile. Astfel, președintele s-a referit mai mult la activitatea Guvernului Chicu și la reușitele acestuia pe care și le-a arogat în totalitate.
Dodon spune că în cei trei ani de mandat a dat dovadă de „responsabilitate și echilibru”: „Când vorbesc de echilibru, nu mă refer doar la politica externă echilibrată. Anul trecut, în premieră pentru R. Moldova, am reușit să creăm o coaliție oficială între stânga politică și dreapta. Mă refer la coaliția dintre PSRM și Blocul ACUM”, s-a lăudat Dodon.
De asemnea, șeful statului a afirmat că, la inițiativa sa, au fost luate unele decizii „revoluționare” în sfera socială. „Anul 2020 este primul când pensia va fi indexată de două ori pe an. Această lege va rămâne în istorie ca o lege promovată de Igor Dodon. De asemenea, este primul an când statul vine cu un suport de 700 de lei, de două ori pe an, pentru pensionari”, a precizat Dodon, fără să amintească că, de fapt, s-a inspirat de la Vlad Plahotniuc, anterior fiind oferite câte 600 de lei pensionarilor în ajun de Crăciun și de Paște.
O altă „lege revoluționară”, potrivit lui Igor Dodon, este că unul dintre soții pensionarului decedat va primi pensia acestuia pentru cinci ani de zile de la momentul pensionării defunctului. „Un alt pas revoluționar este dublarea salariilor pentru medici. Deja din septembrie salariul va fi majorat cu 30%. Această măsură va fi aplicată și în privința profesorilor”, a promis Dodon.
Șeful statului a trecut în revistă și Campania „Un doctor pentru tine”, care la fel a fost inițiată anterior de Vlad Plahotniuc, ultimul inspirându-se încă de la Vladimir Voronin care ducea medicii prin sate în special în ajunul campaniilor electorale.
Dodon și-a mai exprimat regretul că anul acesta nu va putea oferi ghiozdane pentru elevi, deoarece va fi acuzat că oferă daruri electorale, dar a precizat că va reveni la această tradiție după prezidențiale.
Președintele a mai vorbit și despre construcția a 20 de terenuri de sport în toată republica, deși anterior a promis că vor fi construite 100, dar și despre legea ce prevede ca 50% din profitul Băncii Naționale a Moldovei să fie transferat pentru acoperirea „Legii miliardului”. Și în acest caz Dodon a promis, în campania pentru prezidențialele din 2016, că această lege va fi anulată, pentru ca cetățenii să nu mai plătească circa 25 de miliarde de lei pentru a întoarce statului banii furați.
În raportul său, Igor Dodon a mai vorbit și despre cele „70 de vizite” peste hotare, despre politica externă echilibrată, dar nu și despre faptul că majoritatea deplasărilor au fost la Moscova și nu a fost niciodată într-o vizită oficială în România sau Ucraina, state vecine.
Nici cu prilejul acestui eveniment președintele Dodon nu a spus dacă va candida la alegerile prezidențiale din toamnă, dar a punctat că raportul de 40 de pagini va fi comasat în paginile unui ziar de 16 pagini și „va ajunge la fiecare cetățean” al R. Moldova.
„Programul electoral asumat în 2016 a fost îndeplinit în proporție de 80-85%. Celelalte angajamente au fost neonorate pentru că Parlamentul, care lupta împotriva președintelui, nu le-a aprobat. Acum voi demara un proces de consultări pentru a lua o decizie: candidez sau nu candidez. Poate pe 1 septembrie voi anunța decizia. Cert este că acest raport va ajunge la fiecare familie din țară. Va fi un ziar. Fiecare primar și președinte de raion va primi acest raport”, a conchis Igor Dodon, fără a spune din ce surse va fi editat ziarul respectiv.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor