BILANȚ // Ce a adus pentru R. Moldova HUB-ul de Securitate al UE, deschis la Chișinău în 2022: Infractori arestați, investigații importante inițiate, cantități importante de arme și droguri confiscate
Schimb sporit de date între R. Moldova și Europol, cantitate considerabilă de droguri, muniție și arme de foc confiscate, precum și inițierea unor operațiuni transfrontaliere care au îmbunătățit capacitatea de previziune și procesele de luare a deciziilor strategice la Chișinău.
Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele obținute după inaugurarea la Chișinău, în vara anului 2022, a unui Hub al Uniunii Europene pentru Securitate internă şi managementul frontierelor, o platformă pentru eficientizarea datelor, concentrarea resurselor necesare și îmbunătățirea ciclului de informații.
Într-un bilanț prezentat de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, se arată că timp de jumătate de an de existență a Hub-ului, R. Moldova a aprobat primul Concept național al punctului focal pentru arme de foc, a arestat 12 infractori, a inițiat patru investigații și a crescut cu peste 25% schimbul de date cu Europol prin intermediul canalului SIENA.
„Datorită cunoștințelor împărtășite în cadrul reuniunilor Hub-ului, ofițerii de investigație din mai multe țări ale UE au stabilit legături cu conducerea HUB-ului UE pentru Securitate internă şi managementul frontierelor, ceea ce subliniază necesitatea instituționalizării acestuia, cu o echipă dedicată cooperării operaționale. (...) Cunoștințele și contactele bilaterale dobândite în cadrul celor patru reuniuni au pus bazele unor operațiuni transfrontaliere, au îmbunătățit capacitatea de previziune și procesele de luare a deciziilor strategice și sinergice”, a afirmat ministra Ana Revenco.
Menționăm că, în cadrul Hub-ului UE pentru Securitate de la Chișinău, reprezentanți ai statelor UE din cadrul sistemelor de afaceri interne naționale, împreună cu angajați ai sistemului afacerilor interne al R. Moldova dezvoltă strategii de contracarare a traficului de arme, droguri și de persoane, terorism și alte activități ale crimei organizate, care forțează granițele statelor aflate la frontieră cu războiul.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”