18:37:35 22.11.2024
Stiri

„Bijuteriile medievale” de la Soroca, Suceava și Hotin

Social 06.04.2014 10:03 Vizualizări4270 Autor: Galina Munteanu
„Bijuteriile medievale” de la Soroca, Suceava și Hotin


Trei cetăți, una din R. Moldova, alta din România și a treia din Ucraina sunt renovate în cadrul unui proiect comun

Unul dintre cele mai importante monumente din R. Moldova – Cetatea Sorocii, nu-și primește vizitatorii de un an deja, pentru că se află într-un amplu proces de restaurare. Lucrările de reconstrucție vor dura încă mai bine de jumătate de an, iar când Cetatea își va deschide larg ușile pentru turiști va arăta cu mult mai bine decât pe bancnota de 20 de lei, dau asigurări responsabilii proiectului. Intervenţia este realizată în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-R. Moldova în cadrul proiectului „Bijuterii Medievale” și vizează cetăţile Hotin, Soroca și Suceava.

Au împărțit trei milioane de euro

Partener, lider în acest proiect, este Consiliul raional Soroca, iar în calitate de parteneri - Primăria oraşului Soroca, Primăria municipiului Suceava din România şi Rezervaţia Arhitecturală Istorică Naţională „Cetatea Hotin”, regiunea Cernăuți, Ucraina.

Valoarea totală a proiectului este de peste trei milioane de euro, bani care sunt împărțiți între aplicanții proiectului. R. Moldova îi revine partea cea mai mare – peste un milion și jumătate de euro. Din acești bani este reconstruită Cetatea, dar sunt organizate și activități cultural-artistice care au menirea să scoată în evidență importanța istorică a acestor bijuterii medievale.

„Banii sunt oferiți în trei tranșe. Acum, urmează să primim tranșa a doua, după care a treia. Deși urma să finalizăm proiectul în luna mai curent, am solicitat prelungirea acestuia pentru a mai realiza niște lucrări din banii rămași neutilizați”, susține șefa Agenției de Dezvoltare Durabilă și Integrare Europeană (ADDIE), manager-șef al proiectului, Tatiana Robu.

Fața nouă a Cetății Soroca

Proiectul prevede reconstruirea imaginii originale a cetății din perioada inițială (sec. XVI) cu păstrarea în situl din partea inferioară a curtinei beciurilor (başcă) construite de garnizoana poloneză în sec. XVII. O atenţie sporită se va acorda restaurării şi reconstituirii turnului de la intrare prin înlăturarea tuturor adaosurilor după restaurarea din 1974. Totodată, este restabilit mecanismul de ridicare a porţii centrale şi celei secundare, restabilite gropile capcană de sub gangul turnului de intrare, dar și alte lucrări importante care vor da o față nouă cetății.

„Am cerut prelungirea proiectului și pentru faptul că ne dorim ca din banii rămași să acoperim cetatea și să restabilim cele trei ziduri. Două sunt deja întărite, a rămas doar unul”, mai spune managerul-șef al proiectului.

Mai mult, proiectul prevede și amenajarea terenului adiacent cetății. „Sunt amenajate și cele două parcuri din imediata vecinătate a monumentului. De asemenea, în zona cetăţii au fost amplasate gherete în care se vor comercializa bibelouri cu simbolica oraşului Soroca, materiale promoţionale pentru vizitatorii acestor locuri ”, susține președintele raionului Soroca, Victor Său.

După finalizarea proiectului, va fi deschisă o nouă rută turistică – Cetatea Soroca-Hotin-Cetatea Suceava. Iar pentru ca și cei de peste hotare să se informeze despre aceste trei cetăți, dar și despre locurile cu valoare istorică și arheologică, va fi lansat un site special.

Colaborare de bun augur

Acesta este cel mai important proiect dintre toate cele implementate până acum la Soroca, cel puţin pentru că are un buget impunător de circa trei milioane de euro şi în care sunt implicaţi parteneri din România şi Ucraina. „Impactul proiectului va fi pe măsură, vor avea de câştigat atât Soroca, cât şi alte două oraşe din România și Ucraina. Din partea celor de peste Prut, totul a fost bine, ne-au reținut puțin cei de la Hotin. Și nu au fost ei de vină, ci situația din țară, tensiunile din Ucraina, dar acum s-au încadrat în timp”, ne mai spune Victor Său.

Pe lângă lucrările de restaurare a celor trei cetăți, cei implicați în proiect au avut posibilitatea să se întâlnească și în cadrul unor conferințe internaționale, seminare în care au vorbit despre patrimoniul cultural comun, a fost organizat Festivalul Medieval la Cetatea de Scaun a Sucevei, dar și alte activități culturale care fac parte din cadrul acestui proiect. „Este foarte important din simplul fapt că avem posibilitatea să facem un schimb de experienţă între toţi partenerii care sunt în proiect. De exemplu, noi, la Suceava, avem un proiect de reabilitare a cetăţii şi încercăm să facem acest lucru vizavi de Hotin şi cetatea din Soroca. Este un proiect în felul său unic, iar la închiderea acestuia întreaga populație a acestor orașe se va mândri cu trei perle renăscute”, susține coordonatorul local de proiect din municipiul Suceava, Dan Dura.

Mai mulți turiști

Cele mai multe lucrări în cadrul acestui proiect au loc la Cetatea Soroca. „La Hotin urma să se facă doar iluminarea cetății, în rest e vorba de activități care au menirea să pună în evidență valoarea culturală și istorică comună și de promovare. La fel, și la cetatea Suceava”, ne-a mai spus managerul-șef al proiectului, Tatiana Robu.

Sorocenii au doar cuvinte de laudă și își pun mari speranțe că, odată cu reconstrucția cetății, le vor păși pragul și mai mulți turiști.

„Este un lucru foarte bun și ne bucurăm mult. Cetatea va fi mai arătoasă și sperăm să fie vizitată de mai mulți turiști. Unii au criticat faptul că au fost defrișați unii arbori din jurul cetății, dar lasă că va fi mai luminos. Va arăta cu mult mai bine”, a spus pentru Ziarul NAȚIONAL soroceanca Tamara Țapu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md