BERD, îngrijorată de acțiunile Procuraturii împotriva „Victoriabank”
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova la adresa „Victoriabank” și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele „Victoriabank” în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014, se arată într-un comunicat al BERD.
BERD, în calitate de acționar la „Victoriabank”, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului „Victoriabank” a fost restabilită.
Banca își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții „Victoriabank”, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.
Potrivit BERD, eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei R. Moldova. Fiind cel mai mare investitor instituțional din R. Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea „Victoriabank” lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD.
Astfel, BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective.
Amintim că instanța de judecată a autorizat, la demersul Procuraturii Anticorupție, punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale „Victoriabank”, instituție care figurează în dosarul vizând frauda bancară.
Procuratura Generală susține că a fost aplicat sechestru pe 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale în valoare de 58 de milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.
„Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md