Beijingul, „profund îngrijorat” de distrugerea barajului Kahovka: O nouă dimensiune a atrocităților
China se declară „serios îngrijorată” de prăbușirea barajului Nova Kahovka din Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al țării.
„Suntem serios îngrijorați de distrugerea barajului Kahovka. Suntem profund îngrijorați de impactul umanitar, economic și ecologic cauzat de acesta", a declarat Wang Wenbin, în cadrul unui briefing zilnic.
Wang a adăugat că Beijingul speră că toate părțile se vor angaja să găsească o soluție politică la criza din Ucraina și vor lucra împreună pentru a promova o dezescaladare a situației.
„Facem apel la toate părțile implicate în conflicte să respecte dreptul umanitar internațional și să facă tot ce le stă în putință pentru a proteja siguranța civililor și a instalațiilor civile", a spus Wang.
Între timp, Uniunea Europeană a condamnat ieri incidentul ca fiind „o nouă dimensiune a atrocităților rusești”.
Mii de oameni au fost evacuați și există temeri privind o catastrofă ecologică după ce barajul și centrala hidroelectrică Nova Kahovka s-au prăbușit marți.
Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații cu privire la distrugerea barajului, fără a furniza dovezi concrete că cealaltă parte este vinovată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia poartă „răspundere penală", iar procurorii ucraineni investighează incidentul de la baraj ca fiind un caz de „ecocid".
Îngrijorările se îndreaptă acum către pericolele la adresa faunei sălbatice, a terenurilor agricole, a așezărilor și a rezervelor de apă din cauza inundațiilor și a posibilei contaminări cu substanțe chimice industriale și petrol scurse de la hidrocentrala hidroelectrică în râul Dnipro.
Distrugerea barajului Kahovka, „o bombă ecologică de distrugere în masă”
Prăbușirea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei a stârnit temeri legate de o catastrofă ecologică, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris situația ca fiind „o bombă ecologică de distrugere în masă".
Nivelul apei a continuat să crească miercuri după ce barajul și centrala hidroelectrică ocupată de ruși au fost distruse marți dimineață, forțând peste 1.400 de persoane să își părăsească locuințele și amenințând rezervele vitale de apă, în timp ce inundațiile au inundat orașe, localități și terenuri agricole.
„Consecințele tragediei vor fi clare peste o săptămână. Când apa va dispărea, va deveni clar ce a rămas și ce se va întâmpla în continuare", a spus liderul de la Kiev.
Îngrijorările se îndreaptă acum către pericolele la adresa faunei sălbatice, a terenurilor agricole, a așezărilor și a rezervelor de apă din cauza inundațiilor și a posibilei contaminări cu substanțe chimice industriale și petrol scurse de la hidrocentrala hidroelectrică în râul Dnipro.
Șeful principalei companii producătoare de energie hidroelectrică din Ucraina a declarat pentru că aceste consecințele de mediu vor fi „semnificative", iar echipamentele deteriorate de la centrală ar putea avea scurgeri de petrol, potrivit CNN, citat de Newsweek.
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă
Biciclist, lovit mortal la Giurgiulești de o mașină cu volanul pe dreapta, condusă de un cetățean străin urcat băut la volan