BEI acordă 41,2 milioane de euro și UE - alte 12 milioane pentru reparația căilor ferate care străbat teritoriul R. Moldova de la nord la sud: Lucrările de construcție încep în această primăvară
Coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari va fi renovat, premierul Dorin Recean anunțând în această săptămână că lucrările de construcție vor fi demarate în primăvara curentă.
Pentru a repara căile ferate care străbat teritoriul R. Moldova de la nord la sud, Banca Europeană de Investiții va acorda statului nostru un împrumut de 41,2 milioane de euro. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 12 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru același proiect.
Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții „EFSD + Fereastra dedicată investiției 1”, semnat în anul 2023. Perioada de rambursare a împrumutului ajunge până la 30 de ani, iar rata dobânzii este de 5%.
Potrivit autorităților, reparația acestui coridor feroviar este necesară, întrucât unele tronsoane se află într-o stare deplorabilă. Acest fapt generează riscuri și pierderi pentru mediul de afaceri, iar restricțiile de viteză și de masă pe acest sector majorează costul logisticii transportului.
Totodată, acest coridor feroviar este unul important, pentru că asigură exportul, importul sau tranzitul mărfurilor din România și Ucraina.
Coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari mai face legătura cu coridorul feroviar Căinari – Cimișlia – Basarabeasca – Giurgiulești, care este utilizat inclusiv pentru logistica mărfurilor transportate în porturile Dunării și ale Mării Negre.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România