BBC: De ce unii oameni se oferă să fie infectați cu boli care i-ar putea ucide


Testarea de noi tratamente și vaccinuri poate dura mulți ani, dacă nu chiar decenii, până când se obțin datele necesare, astfel că cercetătorii apelează la o abordare controversată care presupune infectarea deliberată a unor voluntari cu virusuri, paraziții și bacterii potențial letale, relatează BBC.
Un grup de adulți tineri așteaptă să fie „atacați” de țânțari infectați cu un parazit care ucide 600 000 de persoane pe an.
Voluntarii au acceptat să facă parte dintr-un experiment medical la Institutul Jenner al Universității Oxford pentru a testa un nou vaccin împotriva malariei.
Studiul a avut loc în 2017, însă institutul a organizat astfel de experimente cu țânțari încă din 2001.
Cercetătorii speră ca vaccinul oferit voluntarilor să le ofere destulă protecție împotriva parazitului încât să prevină îmbolnăvirea cu malarie.
Aceste experimente fac parte din categoria studiilor clinice privind infecțiile umane controlate – experimente în care un voluntar este expus în mod intenționat la agenți patogeni care provoacă boli.
Cu toate că sună periculos, poate chiar nesăbuit, să expui o persoană la o infecție care ar putea să o îmbolnăvească foarte rău, este o abordare care a devenit tot mai populară în ultimele decenii în cercetarea medicală. Este, de asemenea, o metodă care dă rezultate.
Citiți continuarea articolului pe digi24.ro









































































