BBC anunță un plan pentru îmbunătăţirea imparţialităţii sale
Grupul BBC, aflat sub o puternică presiune politică şi acuzat cu regularitate în Marea Britanie că nu reflectă diversitatea demografică a ţării, a publicat un plan pentru îmbunătăţirea imparţialităţii sale, informează AFP și Agepres.
Adeseori ţintă a guvernului conservator condus de Boris Johnson şi supus unei concurenţe puternice de platforme online precum Netflix, grupul audiovizual public britanic a fost zguduit totodată de mai multe scandaluri, ale căror replici l-au afectat inclusiv în perioada recentă, precum celebrul interviu acordat de prinţesa Diana în urmă cu un sfert de secol şi care a fost obţinut de un jurnalist BBC prin folosirea unor documente false.
Planul în 10 puncte dezvăluit vineri prevede mai ales cursuri de formare profesională pentru ameliorarea imparţialităţii, o revizuire cu regularitate a conţinuturilor BBC, o transparenţă sporită, precum şi o politică în favoarea avertizorilor de integritate.
„Valorile editoriale ale BBC privind imparţialitatea, exactitatea şi încrederea sunt fundamentele relaţiei noastre cu publicul din Marea Britanie şi din lumea întreagă", a declarat directorul general al BBC, Tim Davie.
„Schimbările pe care le-am anunţat ne permit nu doar să ne asigurăm că am învăţat din erorile trecutului, ci şi să protejăm aceste valori în viitor", a adăugat el.
Conţinutul noului plan reia recomandările formulate într-un raport publicat tot vineri, comandat după ce un raport precedent a criticat BBC pentru modul în care a gestionat scandalul apărut după interviul acordat de prinţesa Diana în 1995.
Reputaţia grupului BBC, care era apreciat pentru rigoarea jurnalistică şi independenţa sa editorială, a fost afectată şi după apariţia în spaţiul public a unor acuzaţii de partizanat, precum cel manifestat în acoperirea mediatică a Brexit-ului. De asemenea, BBC este acuzat cu regularitate că promovează un anumit elitism londonez.
În faţa acestor acuzaţii, grupul BBC încearcă să îşi descentralizeze anumite servicii în provincie şi a înăsprit regulamentele privind comportamentul angajaţilor săi pe reţelele de socializare.
Presiunea politică, deja foarte mare odată cu apropierea discuţiilor viitoare despre o cartă care să gestioneze activitatea grupului audivizual, a crescut şi mai mult de curând, după nominalizarea în funcţia de ministru al Culturii a unei personalităţi extrem de critice la adresa BBC, Nadine Dorries.
După preluarea prerogativelor sale, Nadine Dorries a anunţat că doreşte să obţină „o schimbare adevărată" şi i-a acuzat pe angajaţii de la BBC că au în continuare „aceleaşi parti-pris-uri politice" şi că „vorbesc mult despre diversitate, fără să vorbească despre copiii din mediile populare".
ISW: ,,Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune"
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova