FOTO // Bazinul „Dinamo” din Chișinău se transformă într-un centru modern de NATAȚIE, cu sprijinul PNUD
Sute de copii şi adulţi pasionaţi de înot se vor putea antrena în condiţii mai bune la Clubul sportiv „Dinamo” al Ministerului Afacerilor Interne. Instituţia se află în proces de renovare capitală, lucrările de reconstrucţie fiind finalizate în proporţie de 60 la sută. Modernizarea se face în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanțat de Ministerul Afacerilor Interne. Costul proiectului se cifrează la 1,44 de milioane de dolari.
Bazinul „Dinamo” are o istorie de peste patru decenii, perioadă în care nu a fost reparat capital. Toată infrastructura era învechită moral şi fizic. Sistemul de filtrare a apei, iluminarea, dar şi reţelele de apeduct și canalizare nu fuseseră schimbate niciodată. Defecțiunile tehnice erau la ordinea zilei, motiv din care antrenamentele erau de multe ori amânate.
„Bazinul risca să se închidă definitiv dacă nu ar fi fost reparat”
Galina Tereşcenco este antrenoare de înot, cu un stagiu de peste patru decenii şi a învăţat sute de copii să înoate. Ea afirmă că reconstrucția capitală salvează bazinul de la dispariţie.
„Dinamo a trecut prin perioada sa de glorie, dar, treptat, a „îmbătrânit” şi a ajuns într-o stare deplorabilă. Vopseaua albastră din toate încăperile, vestiarele şi sălile de duş vechi, construite încă în anii ‘60 ai secolului trecut, formau o imagine dezolantă. Teracota se desprindea de pe pereţi, ţevile se spărgeau frecvent. Toate acestea ne creau probleme foarte mari. Dacă nu începea reconstrucția, cred că într-un an sau doi bazinul s-ar fi închis definitiv. Prin acest proiect are loc renaşterea acestui centru sportiv îndrăgit de mii de persoane”, spune antrenoarea.
În prezent Galina Tereşcenco îşi antrenează discipolii la unul din bazinele din capitală şi este nerăbdătoare să revină la locul de muncă unde a activat aproape toată viaţa.
Ea este sigură că după redeschiderea bazinului, numărul copiilor care vor dori să practice înotul, va fi şi mai mare. „Dinamo este locul unde apar „peştişori de aur”, aşa îi numim noi pe campionii noştri. Sunt sigură că vom descoperi încă multe talente după ce bazinul îşi va relua activitatea”.
Una dintre discipolele Galinei Tereşcenco, Alexia Savinova, are 14 ani şi face nataţie de la şapte ani. Adolescenta este deţinătoare a mai multor premii la diferite competiţii sportive. Pentru a obţine aceste performanţe, ea se antrenează uneori şi de câte două ori pe zi. Se trezeşte zilnic la ora 5.40, iar la 6.00 e deja la staţia de troleibuz ca să reuşească să ajungă la timp la piscină, unde o aşteaptă antrenoarea.
Alexia este încrezătoare că după darea în exploatare a bazinului, va avea cele mai bune condiţii pentru înot, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
„Unde ne antrenăm acum e strâmt. Sunt piste puţine, ne vine greu. Abia aşteptăm să se redeschidă bazinul nostru. Acolo vom avea condiţii bune şi vom putea stabili noi recorduri”, spune adolescenta.
La toate antrenamentele Alexia este însoţită de mama sa, Larisa Cuzminscaia. Femeia spune că reconstrucția centrului „Dinamo” va rezolva mai multe probleme: „Vechiul bazin prezenta pericol pentru copii. Lipseau condiţiile elementare pentru antrenament”.
Vadim Bolgar, tatăl unui alt adolescent pasionat de înot, Vlad, spune că din cauza condiţiilor care erau la „Dinamo”, se întâmpla de multe ori ca orele de înot să fie amânate> „Antrenamentele sunt cruciale pentru un sportiv. E nevoie de efort permanent dacă vrei să obţii rezultate. Uneori nu era apă caldă şi copiii erau nevoiţi să se întoarcă acasă după ce făceau un drum până acolo. Cada bazinului era fisurată, trebuiau schimbate reţelele”.
Renovarea include mai multe etape
Datorită majorării bugetului alocat pentru acest proiect de Ministerul Afacerilor Interne, a fost posibilă extinderea volumului de lucrări planificat inițial. Astfel, în afară de cele două bazine de înot (unul pentru copii şi altul pentru adulţi) sunt reconstruite toate spaţiile de pe teritoriul viitorului centru de nataţie. Este vorba despre spații tehnice, cu o suprafață totală de circa 150 m 2, în incinta cărora vor fi instalate sistemele de filtrare și termoficare.
Vor fi construite o serie de spații noi, adiacente bazinului, cu o suprafaţă totală de 692 m pătraţi. În interiorul acestora vor fi amplasate vestiarele, spațiile administrative și grupurile sanitare. Este în derulare reconstrucţia blocul central al complexului de nataţie, o clădire de 510 metri pătraţi. Pe viitor, acesta va găzdui sala sportivă multifuncțională, o sală de așteptare şi o cafenea.
Centrul va fi accesibil pentru toţi iubitorii de înot. Complexul va oferi condiţii excelente de antrenament pentru sportivi, dar şi pentru toate persoanele pasionate de nataţie. În premieră pentru ţara noastră, aici vor putea practica înotul şi persoanele cu dizabilităţi. Acest lucru va fi posibil datorită infrastucturii care va fi adaptată pentru toți beneficiarii. Astfel, pentru persoanele cu deficienţe de văz sunt proiectate cărări tactile, inscripţii care să poată fi vizibile datorită contrastului de culori etc. Vor fi accesibile rampe de acces, vestiare și grupuri sanitare adaptate.
Bazinul mare de la „Dinamo”, cu lungimea de 25 de metri și lățimea de 14 metri, va avea după reconstrucţie capitală, șase piste pentru înotători şi va corespunde standardelor Federației Internaționale pentru Natație. Astfel, pe viitor aici vor putea fi organizate competiții sportive de nivel internaţional.
Text de Natalia Porubin, PNUD Moldova
VIDEO, FOTO // A.S.I.C.S., exemplu de responsabilitate socială în R. Moldova. Asociația a primit o diplomă de EXCELENȚĂ în cadrul Galei Hospices of Hope Moldova
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989 - prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului