Batrîncea vrea comisie de anchetă în Parlament care să verifice activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale din ultimii doi ani și jumătate și să fie condusă de opoziția prorusă
Președintele fracțiunii parlamentare a Blocului comuniștilor și socialiștilor, Vlad Batrîncea, a solicitat astăzi, în debutul ședinței Parlamentului includerea în ordinea de zi a unui proiect de hotărâre cu privire la instituirea unei comisii de anchetă privind controlul parlamentar asupra activității Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
Potrivit lui Batrîncea, CSE a activat timp de doi ani și jumătate și și-ar fi depășit atribuțiile și mandatul acordat de Parlament.
Astfel, socialistul crede că o comisie de anchetă condusă de opoziție trebuie să verifice toate actele și deciziile aprobate, procedura de achiziție „la prețuri exorbitante” a resurselor energetice, precum și să ceară revizuirea unor decizii ale CSE.
Propunerea lui Batrîncea nu a acumulat voturile necesare pentru a fi inclusă în ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului.
Menționăm că starea de urgență pe teritoriul R. Moldova a fost declarată începând cu toamna anului 2021 și a durat până la 31 decembrie 2023. Inițial, guvernarea a acționat prin intermediul CSE pentru a putea lua decizii rapide cu privire la asigurarea cu gaze și energie electrică a R. Moldova, după ce Federația Rusă a tergiversat încheierea unui nou contract privind livrarea gazelor naturale, iar ulterior a a micșorat unilateral volumul de gaze livrat statului nostru. Totodată, războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a constituit un alt argument pentru ca guvernarea să acționeze prin intermediul CSE.
De altfel, de „prețurile exorbitante” la resursele energetice s-a arătat preocupată și deputata Marina Tauber, care a ajuns în Parlament pe lista Partidului „Șor”, formațiune lichidată în anul trecut. Venită la muncă după o absență de circa un an, Tauber a solicitat audierea la acest subiect a ministrului Energiei, Victor Parlicov, a conducerii Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, a „Energocom” și „Moldovagaz”. Nici această propunere nu a avut susținerea necesară.
În cadrul aceleași ședințe, colegul lui Batrîncea, Adrian Albu, a solicitat, tot fără succes, audierea în Parlament a lui Alexandru Musteața, director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, cu privire la declarațiile conducerii serviciului privind pretinsele acțiuni de destabilizare cu implicarea foștilor angajați din cadrul serviciului, demiși anterior, care au ca scop compromiterea relațiilor moldo-ucrainene.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România