Băsescu sfătuiește Blocul „ACUM” să facă alianță postelectorală cu socialiștii: „Eu l-aș trece în opoziție pe Plahotniuc”
Blocul „ACUM” ar trebui să facă o coaliție post electorală cu socialiștii, pentru a-l trece în opoziție pe Vlad Plahotniuc și a-l împiedica pe Dodon să ducă republica către Putin.
Acesta este sfatul pe care-l dă fostul președinte al României, Traian Băsescu, Blocului „ACUM”.
„Guvernarea este prima obligație a partidelor politice, adică nu poți să lași o țară fără guvern, dacă tot au fost alegeri. Pe cei care vorbesc despre alegeri anticipate îi rog să-și imagineze că, după ce s-ar mai face un rând de alegeri, rezultatele ar fi aceleași, nu s-ar schimba mare lucru, doar dacă ar intra și partidele unioniste într-un bloc, care ar diminua ceva de la ACUM, ar pune la ei, dar una peste alta tot acolo ar ieși. Dacă discutăm de ACUM, te uiți ce-i mai rău: să-l perpetuezi pe Plahotniuc și oligarhia lui la putere sau să fii într-un guvern cu socialiștii. Deci, ori cu Plahotniuc, ori cu socialiștii. Eu l-aș trece în opoziție pe Plahotniuc și m-aș duce cu socialiștii, ca să-l împiedic pe Dodon să ducă țara către Moscova”, a declarat ieri, la Chișinău, Traian Basescu.
Fostul președinte al României a venit în R. Moldova să prezinte lista și programul electoral al Partidului Mișcarea Populară (PMP) la alegerile pentru Parlamentul European, intitulat „Uniţi în Europa”.
„Unire, Unire! O facem! Să ştiţi că este o bucurie să mergi în adunări şi să se strige «Unire». Înseamnă că eşti identificat cu acest ideal şi, alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici şi îl vom menţine până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reuşete să li se opună nimeni până la capăt. Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei naţiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român şi cu sau fără voia altor oameni politici, Unirea se va produce. Sincer, intenţia mea să fac în această întâlnire ceea ce fac şi în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE. Hotarul UE e trasat pe Prut. Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE şi numai prezenţa în UE scoate ţara dintr-o zonă gri. Rămân fraţii noştri ucrainieni. E destul. Nu ne mai băgăm şi noi în zona gri. Numai aşa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperităţii şi o poate aşeza în zona de securitate, în NATO.
În al doilea rând, plecăm cu sloganul «Uniţi în Europa». Se referă la noi la cele două naţiuni de pe malurile Prutului. Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez care cred în România – Unirea. Sloganul nostru e cel care va defini acţiunea noastră că europarlamentari. Va trebui făcut un efort de explicare, dar acesta este mai puţin necesar. Acolo trebuie să ne asumăm obiective pragmatice. Când vor constata că 3 milioane de cetăţeni din Republica Moldova sunt şi cetăţeni români ce mai pot să ne facă? Cine ne mai poate opri? Dar există decalajul, faptul că România a intrat în UE, în NATO. Republica Moldova a rămas aici. Sursele de finanţare pentru Republica Moldova trebuie mărite pentru a veni din urmă”, a declarat Traian Băsescu.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”