Bașcana Găgăuziei, interviu la Moscova: „Din partea majorității cetățenilor R. Moldova, pot să spun că oamenii nu vor integrarea în UE”
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, apropiată fugarului penal Ilan Șor, amenință Chișinăul de la Moscova.
Într-un interviu acordat agenției „Ria”, Guțul afirmă că „majoritatea cetățenilor R. Moldova” nu și-ar dori integrarea în Uniunea Europeană.
„Din partea majorității cetățenilor R. Molova, pot să spun că oamenii nu vor asta (integrarea în UE - n.r.). Noi vrem să trăim într-un stat suveran, neutru și independent și să prietenim cu toți vecinii noștri - și cu Federația Rusă (cu care nu avem graniță comună - n.r.), și cu Ucraina, și cu România, și cu Uniunea Europeană”, a afirmat bașcana cercetată penal la Chișinău.
Mai mult, aceasta leagă integrarea europeană a R. Moldova de o eventuală Unire a statului nostru cu România și amenință că „noi vom lua măsuri”, dacă acest lucru se va întâmpla.
„Dacă R. Moldova se va apropia de România, așa cum a declarat recent domnul Ciolacu, reprezentantul României (premierul României - n.r.), că Moldova e România (zâmbet ironic - n.r.), desigur că noi vom lua anumite măsuri, pentru că noi vrem să trăim într-o Republică Moldova independentă, fără Unire (cuvânt rostit în limba română, deși dialogul este în limba rusă - n.r.). Eu și majoritatea locuitorilor Găgăuziei, chiar și cei din R. Moldova sunt împotrivă ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană”, afirmă Evghenia Guțul.
Aceasta s-a declarat nemulțumită de referendumul privind integrarea europeană, care urmează a fi organizat în toamna curentă, odată cu alegerile prezidențiale.
Reporterul de la „Ria” a vrut să afle dacă Găgăuzia va cere ajutorul Federației Ruse.
„Eu cred că la asta nu se va ajunge (nu a precizat la ce anume - n.r.), că autoritățile (de la Chișinău - n.r.) vor avea discernământ, dar dacă se va ajunge, ne vom adresa tuturor țărilor, inclusiv Rusiei”, a răspuns Guțul.
Menționăm că Institutul pentru Studiul Războiului a arătat, într-o analiză, că Rusia încearcă să folosească „actorii proruși din R. Moldova”, inclusiv pe cei din Găgăuzia și Transnistria, „pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, pentru a împiedica aderarea Chișnăului la Uniunea Europeană sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva R. Moldova”, opinie împărtășită și de analiștii politici din R. Moldova.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul