Bancnotele euro vor fi schimbate: Ce trebuie să știe cei care le folosesc
Bancnotele eurovor fi schimbate – Primele bancnote euro au fost introduse în circulație la data de 1 ianuarie 2002. După mai bine de două decenii de utilizare, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat intenția de a reconfigura aspectul acestor bancnote, cu scopul de a le face mai accesibile și relevante pentru toți europenii, indiferent de vârstă sau mediu social. Christine Lagarde, președinta BCE, a exprimat acest obiectiv și se așteaptă ca noul design al bancnotelor să fie selectat până în anul 2024.
Pentru a hotărî care va fi noul aspect al bancnotelor, autoritățile de supraveghere a monedei euro au dorit să țină cont de opiniile persoanelor fizice din zona monetară comună. În acest scop, BCE a efectuat pe site-ul său, până la finalul lunii august, un sondaj în cadrul căruia respondenții au fost întrebați care dintre cele șapte teme propuse ar fi cea mai adecvată.
,,Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate”, a spus președinta BCE, Christine Lagarde. „Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”. Pentru a se asigura că opiniile din toate țările euro sunt reprezentate în mod egal, un sondaj realizat de un institut independent de cercetare a opiniei s-a desfășurat în paralel cu sondajul de pe site-ul BCE.
BCE a inițiat procesul de reproiectare a bancnotelor în decembrie 2021. „Este datoria noastră să ne asigurăm că bancnotele euro continuă să fie un mijloc de plată inovator, sigur și eficient” în viitor, se arată pe site-ul BCE. Băncile centrale dezvoltă în mod regulat noi serii de bancnote pentru a îngreuna falsificarea lor.
,,Scopul declarat este de a preveni contrafacerea și de a reduce impactul bancnotelor asupra mediului”, a explicat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE. De exemplu, bancnotele ar trebui să aibă o durată de viață mai lungă. În plus, noile bancnote vor fi mai ușor de utilizat de anumite categorii de persoane vulnerabile, cum ar fi cele cu deficiențe de vedere.
Cu toate acestea, vor mai trece câțiva ani până când oamenii vor ține noile bancnote în mână. Consiliul guvernatorilor vrea să selecteze tema pentru următoarea generație de bancnote până în 2024. Apoi va avea loc un concurs de design. Ulterior, cetățenilor ar trebui să li se ceară din nou părerea. Se așteaptă ca BCE să ia decizia finală cu privire la proiectarea viitoare și momentul producerii și emiterii noilor bancnote în 2026. Experiența a arătat că mai durează doi-trei ani până când noile bancnote intră în circulație.
Temele actualelor bancnote euro sunt relativ sobre: clădiri care nu există de fapt. Primele bancnote euro au fost emise la 1 ianuarie 2002. Din mai 2019, a doua generație de bancnote euro a fost completată cu noi caracteristici de securitate.
Necesarul de energie electrică, asigurat integral și pentru ziua de 11 ianuarie, pe malul drept al Nistrului: De unde a venit lumina în ultima zi
DOC // Președinta Maia Sandu, salariu de 20,4 mii de lei: Are un apartament și trăiește doar din veniturile obținute de la Președinție
Asistență financiară de la ONU pentru cetățenii din stânga Nistrului care îngheață și stau prin întuneric în Transnistria, după ce Rusia le-a tăiat gazul: Anunțul președintei în exercițiu a OCSE