Bancnota de 1 LEU ar putea DISPĂREA din R. Moldova. BNM planifică introducerea unor noi MONEDE - de 1 și 2 lei. „Asta ne va simplifica viața cu 33,4%”
Banca Națională a Moldovei (BNM) planifică să scoată din uz bancnotele de 1 leu și le va înlocui cu monede de aceeași valoare. Totodată, Banca centrală va introduce în circulație monede de 1 și 2 lei, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Potrivit sursei citate, Guvernul s-ar opune intenției BNM, dar scopul acestor schimbări este de a economisi sume importante de bani. „Bancnota de 1 leu are o pondere infimă ca valoare în totalitatea banilor din circulație, însă se uzează cel mai des, iar costurile de deservire a ei sunt comparative cu costurile de înlocuire a tuturor celorlalte monede luate împreună”, precizează Ioniță.
De asemenea, acesta subliniază că, pe lângă economiile pe care le va face BNM, ideea introducerii unei monede de 2 lei va simplifica enorm eforturile noastre în momentul achitării și primirii unor sume de bani.
„Cei care plătesc sau trebuie să primească 4 lei înțeleg despre ce vorbesc. În sistemul actual, utilizăm 1, 5, 10, 20, 50 de lei pentru efectuarea unei tranzacții, în medie, 3,72 de bancnote. Introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție la 2,92 de unități monetare sau cu 27,4% mai puțin.
Evident, monedele de 1 și 2 lei vor fi utilizate în tranzacții mici până la 10 lei. În acest caz, eficiența crește și mai mult de la 2,6 unități monetare ajungem la 1,8 sau cu 44,4% mai puține unități monetare. În medie, introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție 33,4%, lucru care evident trebuie să ne bucure pe toți”, a mai adăugat Ioniță.
Expertul a calculat că întreținerea anuală a bancnotelor de „1 Leu” ne costă de trei ori mai scump decât a tuturor celorlalte bancnote luate împreună.
„În prezent, moldovenii dețin peste 250 de milioane de bancnote dintre care 78 de milioane sau 34% din ele sunt bancnotele de „1 Leu”. Producerea unei bancnote în lume variază de la 2 până la 5 cenți. Durata de viață a unei bancnote variază de la mai puțin de un an pentru bancnotele de „1 Leu”, la 3-5 ani bancnotele de 5, 10 lei, 5-10 ani - pentru bancnotele de 20, 50, 100 lei și mai mult de zece ani bancnotele de 200, 500, 1 000 de lei. Dacă producerea unei bancnote de un leu costă prețul minim cunoscut pe piața internațională, atunci anual avem de cheltuit cu schimbarea lor în jur de două milioane de dolari, ceea ce este de trei ori mult mai mult decât costurile de înlocuire a celorlalte bancnote luate împreună. La valoarea lor, întreținerea unei bancnote de „1 Leu” ne costă de 500 de ori mai scump decât media restului de bancnote.
Introducerea în loc de bancnotă a monedei de un leu ne va reduce costurile de întreținere a banilor în numerar de cel puțin două ori”, susține Ioniță.
Expertul a mai atras atenția celor de la BNM că moneda este un element important de imagine a țării. „Turiștii obișnuiesc să-și ia ca amintire monedele țărilor pe care le-eu vizitat. Sper foarte mult că monedele noi de 1 și 2 lei nu vor fi două bucăți de metal, dar vor avea un design și o valoare numismatică demnă de o țară europeană. Sper că emiterea acestora se va face cu regularitate și de fiecare dată cu o tematică nouă”, a conchis Veaceslav Ioniță.
Rodica Teleucă de la Serviciul de presă al BNM a precizat, pentru Ziarul NAȚIONAL, că intenția de a introduce monede cu valoarea nominală de 1 și 2 lei este abia la etapa de discuții.
„Bancnotele de 1 leu se vor afla în circulație și vor fi retrase treptat, pe măsura uzării acestora”, susține Rodica Teleucă.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md