Banca Națională a Moldovei le dă în obraz procurorilor: „Recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”
Banca Națională a Moldovei (BNM) le sugerează procurorilor să accepte „oferta” făcută de Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare, de a întoarce banii sustrași din sistemul bancar al R. Moldova.
BNM arată, într-un comunicat de presă, că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă „într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”.
„În acest sens, BNM încurajează faptele și contribuțiile reale, dar nu declarative, care să aducă o finalizare de succes cât mai rapidă a anchetei și recuperarea mijloacelor financiare sustrase”, cităm din comunicatul băncii centrale.
BNM consideră că demersul avocaților lui Ilan Șor, adresat inclusiv băncii centrale, poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate.
„Prin sentința Judecătoriei Chișinău din 21.06.2017, Șor Ilan Miron a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere) și art. 243 alin. (3) lit.b) (spălarea banilor în proporții deosebit de mari) din Codul Penal și, corespunzător, instanța de judecată a stabilit că prin infracțiunile comise de inculpat, s-a adus atingere patrimoniului Băncii de Economii SA” și că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de partea civilă, BC Banca de Economii SA, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile. Cât privește solicitarea compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase. În prezent, BC Banca de Economii S.A. achită creanțele Ministerului Finanțelor. Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute”, se mai arată în comunicatul de presă al BNM.
Amintim că Ilan Șor a cerut recent să fie anulat mandatul de arest pe numele său, pentru a se putea întoarce în R. Moldova, promițând să întoarcă banii sustrași din sistemul bancar.
„Chiar dacă nu am fost printre beneficiarii banilor furați și am demonstrat acest lucru, eu sunt gata să achit integral suma de bani pe care o invocă instituțiile de drept atunci când formulează pretenții juridice față de mine. Sunt gata să garantez plata acestor resurse financiare”, a menționat Ilan Șor.
Acesta s-a arătat indignat că, la o săptămână de când a trimis scrisori oficiale Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor, în care a prezentat soluția de recuperare a miliardului furat, nu a primit niciun răspuns: „Interesul autorităților pentru recuperarea banilor sustrași din frauda bancară este egal cu zero”.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei