Banca Mondială va acorda 55 de MILIOANE de euro pentru diversificarea piețelor de desfacere, reabilitarea infrastructurii de irigații, crearea unui registru al fermierilor și dezvoltarea lanțurilor valorice în R. Moldova
Banca Mondială va finanța un nou proiect în domeniul agricol din R. Moldova pentru a spori competitivitatea și diversificarea piețelor de desfacere.
Printre activitățile ce vor fi finanțate prin intermediul proiectului se numără reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații, extinderea suprafețelor agricole irigate, modernizarea sistemului de siguranță al alimentelor, crearea registrului fermierilor și dezvoltarea lanțurilor valorice din R. Moldova.
Valoarea estimativă a proiectului este 55 de milioane de dolari.
Negocierile finale cu reprezentanții Băncii Mondiale vizavi de acest proiect au fost purtate luni, 25 iulie, de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Minstrul a subliniat în discuții că un subiect de importanță majoră este reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații, extinderea suprafețelor agricole irigate și realizarea transferului de cunoștințe privind tehnologiile și practicile de economie a apelor.
„Schimbările climatice afectează considerabil dinamica agriculturii. Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este în proces continuu de identificare a instrumentelor ce ar putea consolida reziliența Republicii Moldova la vulnerabilitățile climatice. Temperaturile înalte și lipsa resurselor de apă sunt principala problemă a realităților actuale. Rezistența la schimbările climatice poate fi sporită prin modernizarea agriculturii, reabilitând sistemele de irigații. Ne dorim ca investițiile efectuate în noul proiect să fie durabile ca, ulterior, oportunitățile de a produce culturi cu valoare înaltă pentru export să fie sporite și vulnerabilitățile economice depășite”, a declarat Vasile Bolea.
Aproape 300 de cetățeni ai R. Moldova, repatriați din SUA
ORAR // MAEIE: Săptămâna viitoare vor fi repatriați încă 1 440 de cetățeni cu opt curse charter din Franța, Turcia, Cipru, Rusia, Norvegia, Marea Britanie și Italia
Flux de peste jumătate de MILION de persoane la frontieră, de la instituirea Codului galben de COVID-19 în R. Moldova: „Nu s-a reușit a stopa virusul”