17:34:06 10.01.2025
Stiri

Banca Mondială oferă R. Moldova aproape 106 milioane de dolari pentru modernizarea drumurilor, inclusiv în sate, și construcția unui nou punct de trecere a frontierei cu România, la Ungheni

Actualitate 30.04.2024 09:27 Vizualizări2145 Autor: Ziarul National
Banca Mondială oferă R. Moldova aproape 106 milioane de dolari pentru modernizarea drumurilor, inclusiv în sate, și construcția unui nou punct de trecere a frontierei cu România, la Ungheni

Banca Mondială va aloca R. Moldova 105,98 de milioane de dolari pentru reabilitarea și modernizarea a circa 95 de kilometri pe trei drumuri locale prioritare, dar și pentru construirea unui nou punct de trecere a frontierei moldo-române, la Ungheni, dotat cu o infrastructură vamală modernă de procesare, de cântărire și de scanare. Totodată, vor fi modernizate punctele de trecere a frontierei de la Giurgiulești și Leușeni.

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat luni, 29 aprilie, acordarea acestui pachet de finanțare Republicii Moldova pentru implementarea proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP).

„Drumurile locale sunt esențiale pentru mediul rural din R. Moldova, deoarece fermierii au nevoie de drumuri pentru a-și comercializa produsele, copiii și profesorii – pentru a merge la școală, iar persoanele în vârstă – pentru a vizita instituțiile medico-sanitare. Îmbunătățirea căilor de circulație rutieră conduce la costuri mai reduse de transport și accesibilitate sporită, inclusiv în zonele adiacente punctelor de trecere a frontierei, fapt ce deschide ușile spre intensificarea comerțului internațional”, a spus Inguna Dobraja, directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru R. Moldova.

Implementarea MRCP va oferi avantaje directe pentru circa 42 000 de persoane, 133 de întreprinderi, 27 de instituții medico-sanitare și 84 de școli situate de-a lungul coridoarelor rutiere rurale selectate pentru reabilitare. Se așteaptă, de asemenea, ca proiectul să faciliteze între 350 000 și 400 000 de transporturi de mărfuri grele pe an.

De aceste avantaje vor beneficia, în principal, transportatorii din R. Moldova, Ucraina și România ale căror mărfuri intră, pleacă sau tranzitează R. Moldova prin punctele de trecere a frontierei deschise traficului rutier. Avantajele economice vor include reducerea timpului de așteptare pentru camioane și automobile, intensificarea schimburilor comerciale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Menționăm că Banca Mondială a oferit R. Moldova, din anul 1992 și până în prezent, peste 2,1 miliarde de dolari SUA, pentru proiecte privind dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea funciară, educația, drumuri, îmbunătățirea situației din sectorul de sănătate și cel social, intervenții de urgență la COVID-19, agricultură, aprovizionare cu apă și sanitație, precum și modernizarea sectorului energetic.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md