Banca Mondială, măsuri concrete pentru modernizarea sistemului de întreținere a drumurilor din R. Moldova și reorganizarea Administrației de Stat a Drumurilor


Experți internaționali și reprezentanți ai instituțiilor-cheie din domeniul infrastructurii au discutat luni, la Chișinău, direcțiile strategice ale reformei sectorului drumurilor din R. Moldova și măsuri pentru reorganizarea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD).
Experții Băncii Mondiale au reprezentat modelul lituanian de întreținere a drumurilor ca exemplu de bună practică. Ei au subliniat succesul acestuia în asigurarea durabilității și eficienței infrastructurii rutiere și au explicat cum acest model poate fi adaptat și implementat în contextul autohton, ținând cont de specificul și necesitățile infrastructurii din Republica Moldova pentru sporirea performanței și reducerea costurilor de întreținere pe termen lung.
De asemenea, discuțiile din cadrul sesiunii de lucru au vizat implementarea contractării bazate pe performanță în întreținerea drumurilor. În Republica Moldova, acest concept este aplicat cu sprijinul Băncii Mondiale pentru a sprijini o mai bună gestionare a proiectelor de infrastructură și creșterea calității lucrărilor în sectorul drumurilor.
În deschiderea ședinței, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a afirmat că reforma Administrației de Stat a Drumurilor este esențială pentru a transforma modul de gestionare și întreținere a drumurilor din Republica Moldova.
„Scopul nostru este să construim un sistem mai eficient, transparent și responsabil, care să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor. Banca Mondială aduce expertiza și experiența sa internațională în sprijinul acestei transformări și contribuie la definirea unor standarde clare de întreținere, la crearea unui model de management eficient al drumurilor și la consolidarea capacității instituționale. Implementarea noilor condiții contractuale internaționale este binevenită, pentru că va aduce un cadru clar și bine reglementat pentru toate proiectele de drumuri. Acestea vor ajuta la reducerea costurilor inutile și la eliminarea riscurilor de corupție, oferind cetățenilor siguranța că banii lor sunt cheltuiți corect”, a subliniat viceprim-ministrul.















































































