02:02:35 23.01.2025
Stiri

Banca Mondială, de partea agricultorilor din R. Moldova

Economie 20.06.2015 13:00 Vizualizări3232 Autor: Ziarul National
Banca Mondială, de partea agricultorilor din R. Moldova

GRANTURI: Producători agricoli din R. Moldova sunt susținuți de Banca Mondială pentru a avea acces la piețe de desfacere și a dezvolta afacerile

Șaisprezece grupuri de producători din toată țara au participat la cea de-a treia rundă a Programului de granturi „Acces la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), desfășurată în perioada 10 aprilie - 8 iunie 2015.

La prima ședință de evaluare a dosarelor, care a avut loc săptămâna trecută, Comisia interministerială de evaluare și selectare a examinat și a aprobat spre finanțare șapte dosare ale grupurilor de producători agricoli din Strășeni, Edineț, Briceni, Râșcani, Cantemir și Ialoveni. Suma totală a granturilor aprobate pentru aceștia este de 1,9 milioane de dolari.

Pentru a urgenta lansarea implementării de către fermieri a proiectelor investiționale, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vlad Loghin, a înmânat certificatele confirmative de alocare a granturilor pentru cei șapte beneficiari.

Bani pentru frigidere și echipamente de ambalare

Mare parte din participanții la programul de granturi au optat pentru construcția frigiderelor industriale cu diferite capacități. Conform planurilor investiționale examinate la această etapă, unul dintre cele mai mari frigidere industriale de 1 860 de tone va fi construit în raionul Briceni de către cooperativa „Stânca Grup”, specializată în cultivarea merelor.

Totodată, au fost prezentate și multe proiecte investiționale care prevăd procurarea echipamentelor de sortare și ambalare. Unul dintre acestea este realizat de cooperativa specializată în creșterea prunelor „Fruitmol Group”, din raionul Strășeni, care va investi circa un milion de dolari în construcția unei case de ambalare, sortare și procesare a fructelor uscate, inedită în Republica Moldova prin performanță tehnologică.

Până la finele lunii curente, Comisia interministerială de evaluare și selectare și-a propus să examineze și celelalte nouă dosare participante la program.

Proiecte de peste 24 mln. de lei implementate la Сimișlia

Alla Codreanu, consultant în comunicare al proiectului Agricultură Competitivă (MAC-P) realizat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Agriculturii finanțate de Banca Mondială, a menționat pentru Ziarul NAȚIONAL că granturile vor fi alocate grupurilor de fermieri imediat ce aceștia vor prezenta confirmarea contribuției proprii pentru realizarea proiectelor investiționale.

„Producătorii selectați au primit certificatele ca să-și poată realiza politica investițională, aplicând la programe bancare de creditare a businessului mic și mijlociu sau găsind investitori. Or, avem deja exemple care demonstrează viabilitatea acestor proiecte investiționale în mai multe localități”, a subliniat Alla Codreanu.

În context, consultantul a numit un proiect agricol de la Cimișlia, unde beneficiarul grantului MAC-P este grupul de producători „Legbiofruct” din satul Hârtop. Acesta a început implementarea unui program investițional de 12,5 mln. de lei, din care 6,2 constituie grantul Băncii Mondiale.

Fermierii construiesc un depozit frigorific cu o capacitate de 320 de tone, o cameră de uscare și o linie de sortare și ambalare a fructelor. Creat cu suportul MAC-P în vara anului 2014, grupul de agricultori deja a reușit să se afirme pe piața internă, încheind contracte cu mai multe rețele de magazine din capitală și exportând în România și Ucraina.

„Legbiofruct” este al doilea proiect investițional realizat cu suportul proiectului MAC-P în raionul Cimișlia, primul fiind cooperativa BASAN AGRO, beneficiarul primului apel de granturi. Fermierii din această cooperativă sunt pe ultima sută de metri în realizarea proiectului său investițional de 12,6 mln. de lei, bani folosiți pentru construcția unui frigider industrial de 500 de tone și instalarea unei camere de ambalare. Grantul acordat de MAC-P a fost de 4,9 mln. lei.

Șapte milioane de dolari de la BM

Programul de granturi „Accesul la piețele de desfacere” al proiectului MAC-P (2014-2016) este creat pentru susținerea producătorilor agricoli. Acesta acordă ajutor logistic în dezvoltarea afacerilor de succes. Programul oferă suport financiar până la 350 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției în tehnologii post-recoltă. Bugetul Programului de granturi este de șapte milioane de dolari. În cadrul acestuia au fost realizate trei runde de selectare a dosarelor pentru oferirea granturilor, la care au participat 28 de grupuri de producători din țară.

Lilia Grubîi

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md