Banca Mondială, cu ochii pe reformele implementate în domeniul EDUCAȚIEI din R. Moldova
O misiune a Băncii Mondiale efectuează, în perioada 14-18 martie curent, o vizită în R. Moldova pentru a monitoriza și evalua procesul de implementare a reformelor în educație.
Vizita are loc în contextul derulării Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova (PRIM)”, finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare și realizat de Ministerul Educației al R. Moldova.
În prima zi de vizită, experții Băncii Mondiale au avut o întrevedere cu ministrul Educației, Corina Fusu, și viceministrul Elena Cernei, în cadrul căreia au discutat despre rezultatele înregistrare la etapa actuală, posibilitățile de suport și perspectivele de extindere a proiectului.
Potrivit ministrului Educației, pe moment sunt realizați nouă din 16 indicatori de performanță stabiliți în cadrul PRIM, care au drept scop îmbunătățirea calității învățământului.
Acești indicatori se referă la formarea bugetelor școlilor primare și secundare generale conform formulei de finanțare per elev, aprobarea standardelor pentru școlile de circumscripție, optimizarea sistemului de monitorizare a abandonului școlar, revizuirea sistemului de evaluare națională a tuturor elevilor claselor a IV-a și a IX-a, ajustarea raportului elev – cadru didactic la normele internaționale ș.a.
„Comparativ cu proiectele similare din alte state, PRIM este unul de succes, de aceea sperăm ca ritmul dinamic de implementare a reformelor să continue și în 2016. Banca Mondială pune accent pe calitatea, continuitatea și sustenabilitatea acțiunilor întreprinse. Vom monitoriza în continuare fiecare indicator ce urmează a fi realizat și vom examina posibilitățile de a vă susține”, a spus șeful de echipă al Băncii Mondiale, Andrea Guedes.
Până la sfârșitul săptămânii curente, experții Băncii Mondiale vor avea întrevederi cu responsabili de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Fondul de Investiții Sociale din Moldova, alți factori de decizie și parteneri.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este implementat în perioada aprilie 2013 - august 2018 și sprijină Programul de Reforme al Guvernului prin finanțarea activităților care vor consolida calitatea și eficiența educației.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți