07:07:40 18.09.2024
Stiri

Banca Mondială a aprobat un grant de 6,39 de milioane de dolari pentru patru state, inclusiv R. Moldova și Ucraina, cu scopul de a reduce poluarea Mării Negre

Actualitate 13.09.2024 14:24 Vizualizări900 Autor: Ziarul National
Banca Mondială a aprobat un grant de 6,39 de milioane de dolari pentru patru state, inclusiv R. Moldova și Ucraina, cu scopul de a reduce poluarea Mării Negre


R. Moldova va beneficia, alături de Ucraina, Turcia și Georgia, de un grant în valoarea de de 6,39 de milioane de dolari, acordat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) pentru a finanța Proiectul Regional GEF de Albăstrire a Mării Negre (BBSEA).

Grantul a fost aprobat vineri, 13 septembrie, de Banca Mondială și va susține eforturile guvernelor și sectorului privat din cele patru state. Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiecte (UNOPS) este beneficiarul fondurilor și entitatea de implementare a Proiectului.

„Schimbările climatice intensifică impactul poluării în Marea Neagră, fapt ce determină creșterea temperaturilor și sporirea riscurilor de boli transmise prin apă și constituie o amenințare atât pentru ecosisteme, cât și pentru comunități. Proiectul va sprijini consolidarea nivelului de pregătire a guvernelor și a sectorului privat din țările participante pentru implementarea măsurilor de reducere a poluării în Marea Neagră”, a menționat Carolina Sanchez-Paramo, directoarea Departamentului Strategii și Operațiuni pentru Regiunea Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale.

Proiectul va finanța și promova inovațiile ecologice pentru abordarea fenomenului de eutrofizare în Marea Neagră, oferind instituțiilor din sectorul public, partenerilor de dezvoltare și potențialilor investitori posibilitatea de a identifica, verifica și investi în soluții inovatoare pentru prevenirea și reducerea poluării.

Pe parcursul ultimelor decenii, Marea Neagră a devenit unul din cele mai poluate corpuri de apă din Europa. Eutrofizarea — excesul de nutrienți depozitați în rezultatul activităților agricole, poluarea chimică, speciile invazive, tratarea ineficientă a apelor uzate, punctele fierbinți industriale, precum și depunerile atmosferice se numără printre cele mai mari amenințări la adresa mediului marin din Marea Neagră. Presiunile impuse de poluare amenință ecosistemele marine și cele de coastă, dar și modul de viață a celor pentru care regiunea Mării Negre constituie loc de trai.

Programului extins BBSEA care are drept scop instituirea unui cadru regional comun de gestionare durabilă a Mării Negre și sprijinirea țărilor din bazinul Mării Negre în eforturile lor de îmbunătățire și protejare a calității mediului Mării Negre ca bun public. Programul își propune să reducă poluarea marină, să catalizeze investițiile în Economia Albastră și să faciliteze schimbul de cunoștințe și cooperarea între țările de pe litoralul Mării Negre: Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina, precum și Republica Moldova, râurile căreia se varsă în Marea Neagră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md