Banca de Economii, în vizorul procurorilor. Ar putea fi deschis dosar penal
Autoritățile municipale nu au reușit deocamdată să ajungă la un consens cu Banca de Economii în privința grădiniței nr.129 din sectorul Râșcani al capitalei care a fost sechestrată după ce proprietarii imobilului nu au întors BEM-ului un credit contractat în 2010. La începutul lunii decembrie 2013, BEM a cerut evacuarea copiilor din grădiniță pentru a putea vinde clădirea și a-și recupera banii.
„Primăria este gata să cumpere imobilul de la BEM, dar încă nu am primit un răspuns de la instituția bancară, dacă acceptă tranzacția și dacă este gata să aștepte banii până vor fi alocați în bugetul municipal. Recent am finisat evaluarea imobilului. Costul clădirii ajunge la 18,2 milioane de lei. Am trimis o solicitare pentru a prevedea acești bani în bugetul pentru anul 2014. Tocmai acum proiectul urmează să fie votat în a doua lectură”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Snejana Novac, jurista Direcției educație, tineret și sport din cadrul Primăriei Chișinău.
Aceasta a precizat că pe faptul gajării grădiniței la Banca de Economii au fost depuse plângeri la Procuratura Generală și la Centrul Național Anticorupție. De asemenea, autoritățile municipale au cerut ajutorul Președinției și Guvernului pentru a soluționa problema.
Contactat de Ziarul NAȚIONAL, şeful Secţiei investigaţii financiar-economice din cadrul Procuraturii Generale, Alexandru Nichita, a confirmat că în prezent sunt verificate circumstanțele în care grădinița a ajuns sub sechestru. „Verificăm atât acțiunile Băncii de Economii, modul în care a fost acordat creditul, cât și acțiunile proprietarilor imobilului. Acumulăm probe pentru a stabili dacă există temei pentru iniţierea unei cauze penale”, afirmă procurorul.
Precizăm că grădinița nr.129 a fost privatizată în 1996, fiind ulterior vândută de câteva ori. În prezent imobilul are doi proprietari: Vasile Mămăligă și Liliana Arseni. Aceștia au cumpărat clădirea în aprilie 2010. După trei luni de la tranzacție au contractat un credit fabulos de la Banca de Economii, punând în gaj grădinița. În contractul de ipotecă încheiat cu BEM-ul este indicată suma de 1 200 000 de euro, iar perioada de creditare este 29.07.2010 – 29.07.2014.
Primăria speră să dovedească în instanța de judecată că grădinița a fost privatizată ilegal. Cauza va fi examinată de Judecătoria sectorului Râșcani, iar prima ședință este programată pentru data de 18 februarie.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania