Balena Albastră: Cât e adevăr, cât isterie, cum a luat naştere acest fenomen şi care e RISCUL ştirilor false
Jocul extrem de periculos practicat de tineri şi adolescenţi din mai multe ţări, care a făcut primele victime şi în România, „Balenă Albastră”, îşi are originile în Rusia şi a generat o stare de alertă în rândul autorităţilor, care încearcă să blocheze pe toate căile accesul la el.
Însă nu este clară, deocamdată, legătura dintre joc şi sinuciderile din mai multe ţări.
Ce s-a întâmplat în România
Una dintre adolescentele din România, care a încercat respectivul joc intrând pe un site de socializare rusesc, a povestit despre cum a fost hărţuită de administratorii jocului şi cum aceştia au aflat date personale despre ea şi despre părinţi.
„Am intrat pe site, un fel de Facebook rusesc, unde acolo îţi spune să vorbeşti cu un administrator şi te pune să îţi scrii pe mână cu lama F57 şi dup-aia intri în joc la ei. Şi în momentul în care am văzut că te pune..., începe cu din astea... am ieşit de acolo şi în momentul acela m-au sunat.
Îmi dădeau tot felul de mesaje cu ameninţări. Am blocat numărul, să nu mai poată să îmi scrie şi să mă sune. Dar m-au sunat de pe alt număr. Tot cu ameninţări şi pe WhatsApp şi... Ca să-mi iau sicriu, că el mă vede, că o să-mi văd familia moartă... dacă nu fac ce-mi zice el. Mi-a dat date ale părinţilor, la ce şcoală sunt, la ce liceu... tot mi-a zis despre mine”, a spus tânăra de 13 ani, din Timişoara, citată de Digi 24.
Mama sa spune că fetei i s-a făcut o poză în casă, cu propriul telefon: „Persoana care trimitea acele mesaje îi spunea că, orice ar face, el o vede, că este în apropierea casei, să se uite pe geam şi tot felul de mesaje din acestea de intimidare. Prin acel telefon, acea persoană putea să monitorizeze tot ce se întâmpla în încăperea în care era telefonul şi să vadă efectiv. Soluţia nu este resetarea din fabrică şi schimbarea numărului de telefon. Acele telefoane sunt efectiv compromise”.
Fiica ei se poate considera totuşi norocoasă. În Iaşi, cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” au ajuns la spital, după ce în timpul pauzei ar fi încercat o variantă a jocului periculos şi şi-au ţinut respiraţia. Copiii sunt însă în afara oricărui pericol şi, în paralel cu începutul audierilor, Poliţia Română a început o campanie de informare.
De asemenea, şi Ministerul Educaţiei şi Patriarhia vor lansa astfel de campanii publice, relatează TVR, în timp ce companii private de securitate cibernetică monitorizează deja activitatea din ţara noastră legată de acest joc periculos şi vor transmite poliţiei datele obţinute.
Însă povestea adolescentei din Timişoara poate avea şi un substrat financiar, din moment ce un blogger din Rusia susţine că unii tineri au fost determinaţi să trimită anumite sume de bani administratorilor jocului, în decursul îndeplinirii „sarcinilor”.
„Cred că acest joc este inuman, înfiorător şi pentru că este administrat de nişte adulţi care au interes moral şi material. Cercetările au arătat că cei mai mulţi adolescenţi virau 30-60 de ruble pentru aceşti administratori. Şi nimeni nu ştie pentru ce. Poate astfel evitau să îndeplinească anumite misiuni”, spune bloggerul.
Care este însă legătura dintre aceste evenimente şi periculosul joc?
Însă deocamdată rămâne de dovedit cât de reală este legătură dintre „Balenă Albastră” şi sinucideri ale unor adolescenţi în Moldova şi Rusia şi practicarea acestui joc periculos în Ucraina, România şi câteva foste republici sovietice.
Site-ul Snopes, care detectează ştirile false din mediul online, arată că încă nu se poate dovedi că 130 de tineri din Rusia au murit în urma acestui joc, deşi anumite grupuri de social media au fost deja acuzate că promovează sinuciderea.
Se pare că ştirile potrivit cărora jocul sinucigaş ar fi avut ca rezultat 130 de decese provin dintr-un articol din luna mai 2016 al publicaţiei ruseşti Novaya Gazeta, care arăta atunci că zeci de copii au murit în Rusia într-o perioadă de şase luni, iar mulţi dintre sinucigaşi făceau parte din aceeaşi comunitate online.
„Am numărat 130 de sinucideri ale copiilor, care au avut loc în Rusia, din noiembrie 2015 până în aprilie 2016. Aproape toţi erau membri ai aceluiaşi grup pe Internet”, se arăta în articol.
Publicaţia mai nota că cel puţin 80 dintre sinucideri ar fi avut legătură cu „Balenă Albastră”, însă o investigaţie a Radio Free Europe a arătat că în cazul nici unei sinucideri nu s-a făcut legătură clară cu respectiva comunitate online.
Un alt site, Meduza, scrie că mai degrabă adolescenţii cu tendinţe suicidale sau depresive au fost atraşi în aceleaşi grupuri de pe reţelele sociale, şi nu că respectivele grupuri au provocat sinuciderile.
Nu în ultimul rând, se ştie că Rusia are o rată mare a sinuciderilor în rândul tinerilor, nu mai puţin de 461 de minori luându-şi singuri viaţa, în anul 2013.
Dubii şi în Bulgaria
Luna trecută, presa din Bulgaria a difuzat ştiri alarmante despre legătura dintre aceste sinucideri şi „Balena Albastră”. Balkan Insight scria că aceste ştiri au inundat efectiv reţelele sociale şi au provocat isterie în rândul părinţilor.
Centrul pentru Internet Sigur din Sofia a transmis însă că nu există dovezi concrete că jocul ar exista sau orice altceva care să susţină afirmaţiile că adolescenţii îl jucau şi în Bulgaria, mergându-se pe ideea că „Balena Albastră” era o manipulare înfiorătoare a fricilor părinţilor.
Coordonatorul Safenet Bulgaria, Georgi Apostolov, a spus, într-o declaraţie pentru medicul psihiatru Gabriel Diaconu, că nu există dovezi de legătură între joc şi sinucideri.
„Nicio dovadă deocamdată n-a ieşit la suprafaţă că există un astfel de joc online. Noi am căutat să postăm acelaşi comentariu în subsolul tuturor articolelor scrise atât în Bulgaria, dar şi alte ţări europene unde această «farsă» morbidă despre BW (Blue Whale - n.red.) a apărut în presa locală.
În Bulgaria a trebuit să ducem un adevărat război (cyberwar - n.red.) de la mijlocul lui februarie, după ce povestea a fost preluată de mai multe site-uri de tip «clickbait» care au creat panică în rândul părinților cu titluri de genul «Jocul monstruos care împinge tinerii la sinucidere se apropie de Bulgaria».
Da, au fost câteva grupuri pe varianta rusească a FB - Vkontakte, vizitate de adolescenţi ruşi care s-au jucat cu subiecte legate de moarte. Dar acestea au început în noiembrie 2015 şi doar o persoană deocamdată a fost arestată (Filipp Budeykin - n.red.), al cărui proces încă nu a început din lipsa de probe. E posibil ca, într-un an şi jumătate, nici un alt suspect să nu fi fost găsit? Poliţia şi serviciile secrete ruse nu sunt vestite pentru ineficiența lor, nu crezi?”, spune Apostolov, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a lui Gabriel Diaconu.
Pericolul din spatele ştirilor
Acesta mai susţine că altul ar fi pericolul real de luat în seamă, mai ales în urma acestor ştiri a căror veridicitate nu a putut fi dovedită.
„Pentru mine pericolul real e că diseminarea acestei ştiri poate declanşa fenomene indigo - alţii vor fi încurajaţi să creeze astfel de grupuri online. În Bulgaria am avut două incidente, dar le-am raportat şi Facebook le-a şters.
După ce ştirea a fost propagată la începutul lui februarie 2017, câteva lucruri s-au întâmplat, la nivelul autorităţilor: un grup de lucru sub tutela preşedintelui a fost format pentru elaborarea de măsuri de prevenţie a suicidului la adolescenţi, iar directorul Direcţiei Centrale de Investigaţii a cerut acţiuni legale în Parlament. Mai mulţi politicieni au acuzat «serviciile secrete occidentale» şi naţionalişti ucraineni că încearcă un complot care să distrugă generaţia tânără din Rusia.
Am făcut multă cercetare aici, am verificat toate sursele din Rusia, de la site-uri clickbait la investigaţii jurnalistice şi comunicare oficială. În nici un caz nu s-a putut dovedi că moartea prin suicid a unui adolescent s-a întâmplat pentru că a fost încurajat/constrâns de un străin. Până şi algoritmul e copiat dintr-o carte scrisă de-o adolescentă din Rusia şi care-a făcut o vreme vâlvă în Rusia şi ţările CSI (Kazakhstan, Ossetia, Letonia etc), dar care nu e cunoscută în alte părţi”, mai spune Apostolov.
Ce este „Blue Whale”?
Conform presei străine, în spatele acestui joc s-ar afla adulţi care ştiu să vorbească „pe limba” celor foarte tineri. Îi atrag în nişte grupuri de socializare, le alimentează frustrările (fetelor li se spune că sunt „grase”, băieţilor că sunt nişte „rataţi”, tuturor că nu au niciun rost pe lume).
Pe aceste reţele sunt vehiculate mesaje ţintite, care vorbesc despre deşertăciunea vieţii, despre cât de neînsemnaţi sunt oamenii, se ascultă muzică în aceeaşi idee, cu acelaşi mesaj.
Odată ajunşi în aceste grupuri, adolescenţii sunt supuşi la tot felul de provocări, potenţial periculoase, de-a lungul a 50 de zile. Una dintre ele este desenarea unei balene pe braţ, cu lama sau cuţitul.
O alta presupune vizionarea de filme horror o zi întreagă, iar o alta trezirea de multe ori peste noapte. O parte dintre simţuri sunt astfel amorţite, iar mulţi adolescenţi ajung să fie privaţi de somn.
În final, provocarea supremă ar fi să-şi ia viaţa. Iar adolescenţilor li se spune că dacă nu vor face asta, secrete teribile despre ei vor ieşi la iveală, pentru că întreaga lor activitate de pe Internet a fost monitorizată. Ar ajunge să fie chiar ameninţaţi, spunându-li-se că li se cunoaşte adresa, după IP-ul calculatorului. E momentul în care mulţi adolescenţi cedează şi se sinucid.
Numele „Balena Albastră” vine de la mamiferul marin care eşuează pe ţărm şi, astfel, moare.
Sursa: ziare.com
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md