Bacteriile REZISTENTE la antibiotice ar putea fi DISTRUSE cu alte bacterii şi mai periculoase


Microorganismele sunt tot mai rezistente la antibiotice, iar cursa oamenilor de ştiinţă pentru a găsi alternative este una contracronometru. Un studiu recent a dus la găsirea unui antidot natural.
Experimentele derulate de cercetători de la Universitatea din Nottingham şi de la Imperial College din Londra au arătat că există unele bacteriile agresive, care devorează alte bacterii, acţionând ca un antibiotic viu, relatează BBC şi Liberation.
Bacteriile Shigelloza au fost candidatele perfecte la experimente, pentru că dau o boală diareică de temut pentru cei care călătoresc în zonele tropicale. Acestea ucid peste un milion de oameni în fiecare an. Au devenit rezistente în timp la majoritatea antibioticelor de prima linie.
Prin urmare, oamenii de ştiinţă au expus Shigella la o bacterie „de pradă” agresivă. O doză letală de Shigella flexneri (o specie virulentă) a fost injectată unor larve de peşte-zebră, echivalentul acvatic al şoarecilor de laborator. Apoi s-a injectat o altă bacterie, Bdellovibrio.
Conform studiului publicat în revista Current Biology, rezultatele s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor: nu doar că ucide Shigella, dar Bdellovibrio dispare în mod natural din organism, fără efecte secundare observabile. Mai mult, este stimulat sistemul imunitar al „gazdei” (larvele de peşte, în acest caz).
Această pistă ar putea deschide găsirea unor tratamente şi în cazul Escherichia coli sau a altor bacterii responsabile de infecţiile nozocomiale.
Sursa: ziare.com















































































