Azerbaidjanul ar putea construi o fabrică de producere a îngrășămintelor în R. Moldova, cu gaze azere
Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan „SOCAR” ar putea construi o fabrică de îngrășăminte în R. Moldova, asigurând și gazele necesare producției.
Bazele unui parteneriat cu Azerbaidjan au fost puse de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, în marja celei de-a 10-a reuniuni a Consiliului Consultativ al Coridorului de Gaze Sud, care a avut loc la Baku pe 1 martie curent.
„Având în vedere expertiza companiei petroliere de stat din Azerbaidjan SOCAR în producția de îngrășăminte, există potențialul de colaborare în acest sector. România și Bulgaria, fiind piețe semnificative pentru îngrășăminte, ar fi strategic să se înființeze unități de producție mai aproape de aceste piețe. Apropierea R. Moldova de Ucraina, o altă piață majoră, este un element în plus. În ciuda producției anterioare substanțiale de îngrășăminte a Ucrainei, incertitudinile apărute în urma războiului ridică întrebări cu privire la producția sa viitoare. Prin urmare, suntem dornici să colaborăm cu SOCAR sau cu afiliații săi pentru a iniția producția de îngrășăminte în R. Moldova. Ca națiune agricolă, R. Moldova nu numai că utilizează aceste produse pe plan intern, ci servește și ca un centru logistic esențial pentru exportul către Țările UE și Ucraina”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, citat de Trend News Agency.
Colaborarea cu Azerbaidjan în domeniul producerii fertilizanților este confirmată și într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei de la Chișinău despre vizita la Baku a lui Parlicov.
Potrivit Ministerului Energiei, Victor Parlicov a discutat cu omologul său din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, „despre posibilitățile de aprofundare a relațiilor bilaterale moldo-azere în domeniul energetic, creșterea capacității de livrare a gazelor prin coridorul sudic și atragerea investitorilor azeri în republica noastră în dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă și producere de fertilizanți”, fiind totodată subliniat „rolul crucial al Azerbaidjanului în sporirea securității energetice a întregii regiuni, devenind una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană”.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România