Avocatul Poporului pentru drepturile copilului îi atrage atenția lui Dodon că NU are dreptul să folosească imaginea minorilor în scopuri politice
Președintele Igor Dodon și-a sporit, pe timp de pandemie, numărul vizitelor în teritoriu, cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale. Pe lângă faptul că sfidează regulile impuse de epidemiologi și merge în fața mulțimii fără mască și mănuși, oficialul publică deseori pe pagina sa de Facebook imagini cu copii, inclusiv cu dizabilități.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului din R. Moldova, Maia Bănărescu, le recomandă politicienilor să respecte standardele internaționale cu privire la utilizarea imaginilor copiilor, precum și cu privire la antrenarea acestora în activități publice.
CITIȚI și Șeful ANSP îl atenționează pe Dodon, care expune PERICOLULUI sănătatea oamenilor: „Regulile sunt valabile pentru toată lumea. Să răspundă pentru propriul comportament”
De asemenea, ombudsmanul copilului atrage atenția părinților și reprezentanților legali ai copiilor că minorilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a decide în mod responsabil și liber dacă ar dori să participe la o activitate publică sau nu. Adulții responsabili trebuie să susțină și să încurajeze interesul pentru activitățile publice și nu să-l exploateze în diverse scopuri.
„Copiii nu trebuie să fie tratați ca și instrumente de campanie de imagine. Dacă unui politician îi pasă de bunăstarea copiilor și dorește să demonstreze o agendă prietenoasă copiilor, acesta trebuie să înceapă prin a le respecta drepturile. Un copil nu este un decor, ci un cetățean purtător de drepturi. Exploatarea copiilor sau utilizarea lor pentru a obține un avantaj politic le încalcă drepturile. Dreptul copiilor de a fi audiat în problemele care îi privesc este consacrat în Convenția ONU privind drepturile copilului, la care Republica Moldova este parte și pe care s-a angajat să o implementeze”, susține Maia Bănărescu.
Curtea Constituțională apără limba română, atacată de postul „Cinema 1”, care parazitează în R. Moldova pe seama canalului „Rossia 1” de la Moscova: „Încalcă drepturile minorităților naționale”
LISTA fermierilor din R. Moldova, premiați de Ziua Agricultorului
STUDIU // Peste 73% dintre femeile din R. Moldova „trăiesc în violență”: „Femeile rămân în relații abuzive din cauza rușinii”