Avocații poporului vor să închidă Penitenciarul nr. 13
Oficiul Avocatului Poporului pledează repetat ca Penitenciarul nr.13 să-și sisteze activitatea din cauza standardelor neconforme de detenție.
În Studiul cu privire la respectarea drepturilor omului în R. Moldova în anul 2014, Instituţia naţională a ombudsmanului atenţionează asupra mai multor deficienţe atestate în funcţionarea instituţiilor penitenciare şi recomandă eliminarea neregulilor existente. Un accent deosebit se pune pe prevenirea actelor de tortură și garantarea drepturilor la integritatea fizică.
Potrivit sursei, anume la primele ore ale reținerii în instituțiile de poliție există cel mai evident risc ca persoanele reținute să fie maltratate din diferite motive, fie că e vorba de dobândrea unor mărturii ce ar face posibilă descoperirea unor infracțiuni, fie în calitate de răzbunare sau revoltă pentru crimele ce au fost comise de către persoanele reținute.
Deși a fost adoptată legea, mecanismul național de prevenire a torturii nu a fost creat, susțin ombudsmanii.
Pe parcursul a 11 luni ale anului trecut, ombudsmanii și funcționarii Oficiului Avocatului Poporului, inclusiv din reprezentanțe, au efectuat peste o sută de vizite preventive şi de monitorizare în penitenciare și instituții de poliție.
Potrivit unui raport al centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM) din anul 2012, Penitenciarul numărul 13 din municipiul Chișinău este în topul instituţiilor unde condamnaţii au parte, deseori, de tratamente inumane.
Mai mult de jumătate dintre condamnările R. Moldova la CEDO se referă la aplicarea torturii, iar această instituţie este în fruntea listei.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei