Avocații, cu imunitate ca deputații. Ministrul Justiției: „Autorul amendamentului este Marina Tauber. În alte țări nu există astfel de prevederi”
După amendarea legislației la inițiativa deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, avocații au fost egalați cu deputații în ceea ce privește imunitatea acestora.
Actuala guvernare intenționează să anuleze prevederea din Legea cu privire la avocatură, potrivit căreia „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante”, fapt ce a stârnit nemulțumiri în societate.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, precizează că această normă nu ar fi oricum aplicabilă, întrucât, potrivit Codului de procedură penală și practicii de aplicare a legilor de către instanțele noastre, „normele juridice cu caracter procesual din alte legi pot fi aplicate numai cu condiţia includerii lor în Codul de procedură penală”.
CITIȚI și Ștefan Gligor, REVOLTAT de ULTIMA inițiativă a Olesei Stamate: „Am impresia că PAS și-a propus să întoarcă întreaga societate împotriva sa. Îmi dau seama de la cine vine „inițiativa”. TREZIȚI-VĂ”
„Am făcut o analiză preliminară cum a evoluat instituția imunității în cazul avocaților. Din câte am văzut, nicio lege care a reglementat avocatura până în prezent – Legea nr. 526-X din 21 noiembrie 1980, Legea nr. 395-XIV din 13 mai 1999, Legea nr. 1260/2002 până la modificarea operată prin Legea nr.67/2021 – nu a prevăzut o imunitate absolută de genul celei existente pe moment. Nici în alte țări nu există astfel de prevederi”, a remarcat Litvinenco.
Potrivit ministrului, de o astfel de imunitate beneficiază în prezent deputații.
„Parlamentul a inițiat modificarea normei respective – proiectul de lege nr. 319 din 2 noiembrie 2021. Acesta a obținut avizul Curții Constituționale și urmează a fi supusă votului în timpul apropiat, începând cu luna mai a acestui an. Nici judecătorii și nici procurorii nu beneficiază de astfel de privilegii. Sigur că putem mult să filozofăm cu privire la rolul instituției imunității într-o tranziție cum este Republica Moldova. Sunt multe argumente pro, sunt multe argumente contra. Dar nu este cazul acum. Din punctul meu de vedere, nu este oportun ca imunitatea absolută să fie păstrată. Inclusiv prin raportare la principiul constituțional de egalitate în fața legii”, a scris ministrul Justiției pe Facebook.
CITIȚI și Justificările Olesei Stamate, după ce mai mulți politicieni au CONTESTAT modificările propuse la Legea AVOCATURII. Aceasta susține că ar corecta o modificare propusă „pe sub masă” de Marina Tauber, care oferă o „imunitate disproporționată” avocaților
Litvinenco a propus și o „formulă de compromis” în acest caz – „păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante”.
„De ce imunitatea nu trebuie să se aplice pentru infracțiunile de corupție? Probabil e clar pentru toți și nu e nevoie de detalieri suplimentare”, a conchis ministrul Litvinenco.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani