08:17:03 22.11.2024
Stiri

Aviz PENTRU fumători!

Știri 24.07.2016 07:01 Vizualizări2182 Autor: Ziarul National


Aviz PENTRU fumători! Sursa: secretele.com

Cartofii dulci, Ipomoea batatas, sunt unul dintre cele mai răspândite alimente de pe planetă, fiind consumaţi încă din antichitate.

Dar ştiai că această legumă aparent banală deţine şi numeroase proprietăţi medicinale puternice?

În prezent există în jur de 8 000 de sortimente de cartofi dulci, iar majoritatea sunt excelente pentru întărirea sănătăţii plămânilor. Soiurile de culoare galbenă şi portocalie sunt cele mai recomandate pentru plămâni.

De obicei consumăm tulpina subterană a cartofului, dar şi rădăcinile, tulpinile şi frunzele sunt comestibile, şi fiecare dintre aceste părţi ale plantei conţine substanţe anticancerigene puternice.

Consumă cât mai des frunze de cartofi dulci!

Cartofii dulci abundă în beta-caroten, substanţa care în stomac este transformată în vitamina A. Această vitamină este deosebit de importantă pentru sănătatea corpului, fiind esenţială pentru funcţionarea optimă a organelor de văz, a sistemului scheletic şi a sistemului imunitar.

În plus, vitamina A şi o serie de alţi carotenoizi susţin regenerarea ţesuturilor pulmonare bolnave, în special în cazurile de emfizem.

Un studiu desfăşurat de către o echipă de cercetători taiwanezi şi publicat în 2007 în Jurnalul pentru Nutriţie Clinică a Regiunii Asia-Pacific susţine că persoanele care consumă frecvent frunze de cartofi dulci sunt cu 43-65% mai puţin predispuse riscului de îmbolnăvire de cancer pulmonar comparativ cu persoanele care nu includ acest aliment în alimentaţie.

Potrivit studiului în cauză, persoanele care consumă cantităţi mai mari de vitamina A, alfa-caroten şi beta-caroten sunt mult mai ferite de tumori pulmonare. Pe lângă aceste frunze, şi crizantemele posedă proprietăţi vindecătoare puternice.

Alte proprietăţi vindecătoare

Şi alte studii sugerează că extractele de cartofi dulci pot reduce creşterile tumorale mamare şi inhibă dezvoltarea leucemiei. Potrivit unui studiu de actualitate, antioxidantul antocianina, conţinut de majoritatea soiurilor de cartofi dulci şi de legumele şi fructele roşii, albastre şi violet, posedă proprietatea de a inhiba creşterile tumorale hepatice la şoareci.

Dar nu numai carotenoizii conţinuţi de cartofi aduc aceste beneficii. Aceştia sunt completaţi de un spectru larg de polifenoli anticancerigeni precum acidul cafeic, acidul dicafeoilchinic şi acidul tricafeoilchinic.

Cartofii dulci sunt o sursă excelenţă de carbohidraţi complecşi, fibre, riboflavină, vitamina C, vitamina B6, magneziu, calciu, potasiu, mangan şi fier.

Carbohidraţii complecşi conţinuţi transformă cartofii dulci în alimentul perfect pentru diabetici şi toate persoanele cu probleme de glicemie. Iar conţinutul mare de fibre sprijină digestia şi previne chiar cancerul de colon, în timp ce cantitatea mare de potasiu şi vitamina B6 protejează inima şi reduc riscul de atac de cord.

Cartofii dulci sunt o sursă foarte bogată de beta-caroten care, printre altele, sprijină şi sănătatea părului, stimulând creşterea şi regenerarea părului deteriorat. Chiar şi apa în care fierbi cartofii dulci poate fi utilizată în scop terapeutic! Clătirea pielii cu apă de la cartofi asigură o curăţare a porilor în profunzime, elimină toxinele şi calmează iritaţiile.

Sursa: secretele.com

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md