Avion special al Rusiei, trimis în secret la Washington
După ce a evitat în ultimul moment o tentativă de lovitură de stat, după insurecția lui Evgheni Prigojin, Vladimir Putin se gândește deja la următoarea mutare. Iar o primă mișcare a fost făcută de Rusia care a trimis un avion special în Statele Unite, pentru a-și transporta „diplomații-cheie” înapoi la Moscova. În plus, există discuții pe canalele diplomatice între reprezentanți ruși și americani, care sunt vitale pentru a evita greșeli periculoase.
Un avion rusesc, care face parte din flota specială a lui Vladimir Putin, a zburat marți de la Moscova la Washington, pe aeroportul Dulles. Aeronava, care a decolat la ora 10.05 GMT din Rusia și a ajuns după un zbor de 11 ore în SUA la 14.08, a evitat spațiul aerian al UE, prin apropiere de Norvegia și apoi a traversat Atlanticul, potrivit iNews.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat că zborul urma să aducă diplomați ruși din SUA înapoi la Moscova. „Guvernul SUA a permis guvernului rus să trimită un zbor charter în Statele Unite pentru a transporta în Rusia acei diplomați ruși ale căror misiuni s-au încheiat.
„De asemenea, menținem o reciprocitate strictă cu Rusia în ceea ce privește misiunile speciale de transport. În schimbul acordării acestor facilități, ne așteptăm ca Rusia să mențină transportul deschis pentru diplomații noștri și încărcătură către ambasada noastră din Moscova”, a spus Matthew Miller.
Un fost oficial înalt al serviciilor de informații americane a declarat că avionul ar putea transporta și diplomați înlocuitori, inclusiv potențiali agenți de informații, în SUA.
„Cred că acest zbor va avea diplomați și agenți care se vor întâlni mai întâi cu omologii lor în ambasada lor din Washington DC”.
Oficialul din Serviciul de Informații din SUA, care a petrecut zeci de ani identificând agenți ruși pentru guvernul american, a spus că „dacă va considera oportun”, diplomații ruși vor programa „întâlniri diplomatice la nivel înalt” cu oficiali ai Departamentul de Stat al SUA. „Va trebui doar să așteptăm și să vedem”.
Discuții diplomatice între SUA și Rusia, în spatele ușilor închise
Fostul oficial al serviciilor secrete americane a spus că revolta lui Prigojin a forțat Rusia să vină la masă și să discute cu țările occidentale despre războiul din Ucraina. „Evenimentele din ultimele 48 de ore au deschis o fisură în diplomație”, au spus aceștia, citați de ziare.com. „Acest avion care vine în SUA poate fi doar rezultatul acestui lucru”.
Un ofițer de informații din Regatul Unit care lucrează cu guvernul britanic consideră că este probabil ca avionul să aducă reprezentanți ruși în SUA pentru discuții diplomatice. Oficialul i-a spus că SUA trebuie să „rezolve” problema că Occidentul nu a jucat niciun rol în saga din Rusia.
„Nu vrem să alimentăm o narațiune conform căreia toate acestea sunt un complot inspirat de SUA/NATO”, au spus aceștia. „Declarațiile clare și, dacă este cazul, publice în sens contrar reduc riscul.”
Pe măsură ce tensiunile cresc între guvernul lui Vladimir Putin și Occident, otrăvind relațiile pentru o generație, îngrijorarea crește cu privire la potențialul unei neînțelegeri grave. Guvernele occidentale vor ca liderul rus să știe că politica lor nu este schimbarea regimului la Moscova. Desigur, Putin și-ar bate joc de astfel de afirmații pentru că – pe lângă faptul că este paranoic – aude tot felul de scenarii în Europa și la Washington.
Cu toate acestea, revolta lui Wagner de sâmbătă a concentrat mințile în capitalele occidentale, precum și în interiorul Kremlinului. Perspectiva ca cineva ca Prigojin să pună mâna pe arme nucleare (niciodată o perspectivă, în ciuda entuziasmului din weekend) sau ca Rusia să se dezintegreze, mai degrabă decât să treacă în cele din urmă de la Putin la un succesor, îi îngrijorează pe alți lideri mondiali.
Relațiile diplomatice formale sunt toxice și rupte. Așa că depinde de diplomații și oficialii de securitate să vorbească cu omologii lor, în încercarea de a evita greșelile periculoase. În momente de pericol, „pierdut în translație” poate deveni rapid o amenințare la adresa stabilității.
Într-un fel, aceste discuții din spate ușilor închise sunt de rutină. Guvernele american și rus au un manual pentru a comunica informal atunci când canalele normale sunt suspendate.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei