Avioanele F-16, din Olanda în drum spre Ucraina. Apărarea Odesei, o prioritate
Noii miniștri ai Olandei și Marii Britanii, ministrul olandez de Externe, Caspar Veldkamp, și ministrul Apărării, Ruben Brekelmans, împreună cu noul secretar al Apărării din Marea Britanie, John Healey, s-au întâlnit la Odesa cu președintele Volodimir Zelenski.
Ei au analizat situația oblastului Odesa și au discutat despre consolidarea flotei ucrainene și a apărării aeriene.
„Am discutat despre consolidarea apărării aeriene, aceasta este prioritatea noastră absolută și sunt recunoscător pentru disponibilitatea partenerilor noștri de a lua măsuri suplimentare, inclusiv în ceea ce privește avioanele de luptă F-16”, a declarat Zelenski, potrivit European Pravda.
La câteva zile după preluarea mandatului, liderii de vârf ai noului guvern olandez de extremă-dreapta au încercat să înlăture îngrijorările cu privire la o posibilă apropiere de Rusia, reiterând, în timpul unei vizite la Kiev, că sprijinul Olandei pentru Ucraina este solid și că „avioane de război sofisticate și sisteme de apărare aeriană sunt pe drum”.
Veldkamp şi Brekelmans - în prima lor călătorie în străinătate de la preluarea mandatului - au sosit la Kiev la 6 iulie, dar vizita lor nu a fost dezvăluită public până la 7 iulie din motive de securitate.
„Mesajul meu către toți oficialii din guvernul ucrainean este că Țările de Jos sunt alături de Ucraina și vor continua să sprijine Ucraina în mod politic, militar, financiar și moral”, a declarat Veldkamp.
Veldkamp a precizat că Olanda va începe să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina „fără întârziere”, după ce licențele de export au fost finalizate săptămâna trecută, deși nu a specificat o dată pentru cele 24 de avioane de război promise, potrivit rferl.org.
Olanda, Belgia, Danemarca și Norvegia s-au unit pentru a furniza Ucrainei peste 60 de avioane F-16, de când Washingtonul a aprobat ca avioanele americane să fie furnizate de aliați.
Livrarea a fost întârziată din cauza protocoalelor pentru exportul avioanelor și pentru că Ucraina nu era pregătită să le întrețină și să le piloteze. Acum, o serie de piloți și tehnicieni au terminat cursurile pentru avioanele F-16.
Kievul a subliniat că are mare nevoie de avioane sofisticate care să îi permită să câștige superioritatea aeriană asupra teritoriului său în fața atacurilor aeriene rusești.
Cei doi lideri olandezi au mai spus că Țările de Jos vor furniza Kievului un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot, fabricat în SUA, alăturându-se altor câteva state UE, inclusiv România, care s-au angajat să furnizeze Ucrainei astfel de armament.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român