Avicultorii din R. Moldova, convocați la ANSA: Măsuri necesare pentru a moderniza fermele de păsări la standarde UE și a preveni îmbolnăvirea acestora cu Salmonella sau gripa aviară
Fermele de păsări din R. Moldova ar trebui să se ridice la standardele Uniunii Europene, iar avicultorii - să întreprindă măsuri pentru a preveni afectarea păsărilor de boli contagioase cum ar fi gripa aviară, boala de Newcastle, Salmonella etc.
Sugestiile au fost făcute în cadrul unei mese de discuții organizate luni de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu avicultorii din R. Moldova, după ce în ultimul timp mai multe loturi de ouă au fost retrase din comerț, fiind infestate cu Salmonella.
CITIȚI și FOTO // Alimentele care urmau să ajungă pe masa cetățenilor R. Moldova: Circa 1 000 000 de OUĂ cu Salmonella și 165 de tone de macrou plin cu PARAZIȚI
Participanții la discuții au accentuat necesitatea creșterii gradului de asigurare a bunăstării găinilor pentru producția de ouă prin întreținerea acestora în condiții mult mai bune și trecerea la sistemele de întreținere în cuști îmbunătățite sau alte sisteme alternative, conform standardelor UE.
Autoritățile le-au atras atenția avicultorilor că biosecuritatea corelată cu asigurarea bunăstării păsărilor reprezintă o necesitate esențială pentru orice afacere în domeniul avicol, iar protejarea de contaminarea cu microorganisme nedorite este o componentă-cheie a producției comerciale de păsări.
Contactarea, de către efectivul de păsări, a unui organism patogen, purtător de boli infecțioase, ar putea genera consecințe economice grave pentru producători și consumatori, lucru care trebuie prevenit, se arată într-un comunicat de presă al ANSA.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei