„Avia Invest” SRL are DATORII de peste 118 milioane de lei: „Este datoria acumulată urmare a eschivării de la achitarea plăților de supraveghere”
„Avia Invest” SRL, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), s-ar fi eschivat timp de aproape doi ani să plătească plățile de supravegehre, iar în acest sens s-a acumulat o datorie de peste 118 milioane de lei, comunică Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC).
„Datoria „Avia Invest” de peste 118 milioane de lei a fost acumulată urmare a eschivării de la achitarea plăților de supraveghere din luna decembrie 2017, până în luna mai 2019, fără vreun motiv plauzibil. Aceste datorii nu au tangență cu datoriile altor agenți aeronautici”, se arată în comunicatul AAC.
Totodată, din luna noiembrie 2018, compania „Air Moldova” nu mai este o întreprindere de stat, fiind privatizată.
„AAC a fost informată repetat de către proprietarii „Air Moldova” S.R.L. despre faptul că urmează să stingă toate datoriile pe care le avea compania la data privatizării. Relațiile contractuale între „Avia Invest” și alți agenți aeronautici, privați sau de stat ține de competența exclusivă a acestor entități juridice. AAC nu intervine în relațiile contractuale între agenții aeronautici, iar orice litigii între aceștia, urmează a fi soluționate conform legislației civile. AAC nu cunoaște despre faptul dacă există la acest moment careva litigii cu privire la recuperarea datoriilor între „Avia Invest” S.R.L. și „Air Moldova” S.R.L”, precizează Autoritatea Aeronautică Civilă.
Sursa citată subliniază că a inițiat mai multe cauze civile împotriva debitorului „Avia Invest” pentru a recupera datoriile.
„Urmare a emiterii încheierilor instanțelor de judecată și a inițierii procedurii de conciliere, pe data de 5 iulie 2019 a fost semnat Contractul de tranzacție, prin care „Avia Invest” s-a obligat să stingă integral datoria acumulată din neachitarea plăților de supraveghere pentru perioada decembrie 2017 - mai 2019, cu plata inițială a penalităților și dobânzilor acumulate pentru neexecutarea în termen a obligațiilor pecuniare, iar ulterior – a sumei de bază, așa cum prevede legislația civilă.
Prevederile Contractului de tranzacție nu au fost contestate de „Avia Invest” și sunt obligatorii pentru părți, iar informațiile dispersate în spațiul public nu au temei juridic”.
AAC a mai adăugat că scopul aplicării măsurilor asiguratorii nu este împiedicarea bunei activități a AIC.
Astfel, AAC spune că și-a exprimat expres disponibilitatea de a analiza și agrea procesarea plăților curente necesare pentru asigurarea securității aeronautice și siguranței zborurilor, cât și măsurile de igienizare din cadrul aeroportului internațional. Astfel, de către AAC vor fi aprobate spre plată doar cheltuielile stringente, în baza facturilor fiscale și numai prin transfer bancar, sub supravegherea executorului judecătoresc.
Totodată, în vederea asigurării achitării salariului pentru luna aprilie, în cadrul procesului de conciliere, mediat de către executorul judecătoresc, AAC a agreat transferul pentru achitarea salariilor angajaților „Avia Invest”.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2