AVERTIZARE: Gazoductul Nord Stream 2 va afecta stabilitatea Europei și va servi intereselor Rusiei
Construirea gazoductului Nord Stream 2, între Rusia și Germania, este riscantă pentru stabilitatea Europei și va oferi Rusiei un nou instrument de presiune asupra țărilor europene, avertizează Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.
Nauert a mai declarat că firmele implicate în construirea și finanțarea gazoductului Nord Stream 2 „s-ar putea expune sancțiunilor” prevăzute de legislația americană, transmite Radio Poland.
Oficialul american a explicat că proiectul submarin, care va transporta gaze naturale din Rusia către Germania, ocolind Polonia, Ucraina și statele din zonă, va oferi Rusiei „un nou instrument pentru a pune presiune pe țările europene”, în special pe Ucraina.
„Am văzut asta - ce a făcut Rusia în trecut, când a oprit livrarea de gaze în mijlocul iernii, lipsind de căldură unele familii (...) și credem că acest lucru este pur și simplu greșit”, a declarat Nauert.
Până la finele anului 2019, concernul energetic rusesc Gazprom ar urma să încheie proiectul gazoductului Nord Stream 2. Concomitent cu gazoductul Nord Stream, dat în folosință în 2011, va fi transportat astfel gaz metan din Rusia peste Marea Baltică și până în Germania.
Proiectul are sprijinul unor importante state europene precum Suedia, Danemarca, Germania, Franța, Olanda și Finlanda. O parte dintre acestea vor facilita chiar construcția conductei asigurând logistică prin porturile lor (cum e cazul Suediei), în special din motive comerciale (crearea de locuri de muncă și creșterea veniturilor publice).
Țări precum Polonia, Estonia și Lituania sunt împotriva proiectului de infrastructură, invocând în special probleme de securitate energetică și o piedică în calea uniunii energetice. Totodată, conducta boicotează Ucraina, care nu va mai beneficia de veniturile rezultate din transportul gazului rusesc pe teritoriul său.
Nord Stream 2, date cheie
· Va lega Rusia de Germania, pe sub Marea Baltică
· Va merge în paralel cu Nord Stream 1
· Va avea o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaze pe an
· Ar trebui să fie gata în 2019
· Germania va importa astfel 50% din necesar din Rusia
Sursa: ziare.com
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2