AVERTISMENTUL unui oficial european pentru guvernarea de la Chișinău: „UE nu mai poate fi PĂCĂLITĂ”
„Uniunea Europeană (UE) vrea să aibă în R. Moldova un partener puternic şi stabil din punct de vedere politic şi economic. De aceea, oferă sprijin financiar şi expertiză pentru implementarea reformelor de care R. Moldova are atât de mare nevoie şi pe care le-a agreat cu UE în cadrul Acordului de Asociere. Dar, dacă R. Moldova nu va arăta în continuare voinţa politică de a lupta cu corupţia şi de a realiza reformele pe care şi le-a asumat, atunci orice scenariu este posibil, inclusiv blocarea finanţărilor”, a declarat pentru TVR europarlamentarul și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, Siegfried Mureşan.
Potrivit oficialului european, sumele importante alocate de UE în cadrul Acordului de Asociere vizează întărirea statului de drept, combaterea corupţiei, dezvoltarea infrastructurii, a şcolilor, a grădiniţelor, a spitalelor, exact pentru acele domenii care pot îmbunătăţi nivelul de trai şi viaţa cetăţenilor R. Moldova.
„Lumea trebuie să înţeleagă acest lucru, iar preşedintele Igor Dodon ar trebui să fie primul care susţine aceste reforme, deoarece R. Moldova are mare nevoie de ele pentru a deveni un stat mai puternic din punct de vedere economic. Declaraţiile preşedintelui Igor Dodon (că va denunța Acordul de Asociere n.r.) sunt nefericite şi ne arată că interesele cetăţenilor moldoveni nu sunt importante pentru preşedintele Dodon. Eu sper că este vorba doar despre iresponsabilitate la nivel de declaraţii şi că Igor Dodon se va opri la aceste afirmaţii, poate chiar le va retrage”, a precizat Mureșan.
Europarlamentarul mai spune că denunțarea Acordului de Asociere este echivalent cu suspendarea unor beneficii pentru R. Moldova: „Lucrurile sunt simple. Atâta vreme cât se respectă prevederile Acordului de Asociere, nicio modificare a acestui mecanism nu ar trebui să afecteze accesul cetăţenilor R. Moldova la regimul liberalizat de vize în ţările europene. Dacă autorităţile de la Chişinău încep să ia măsuri în direcţia opusă angajamentelor luate şi nu-şi respectă promisiunile, R. Moldova ar putea să i se suspende o parte din aceste beneficii”.
Sursa citată subliniază că UE nu va tolera ca reformele asumate de R. Moldova să fie făcute doar pe hârtie. „Trebuie să înţelegem că, dacă R. Moldova nu mai face dovada că doreşte să realizeze reformele necesare în domenii precum justiţia, combaterea corupţiei, a spălării banilor, statele europene nu pot să rămână indiferente. Nu vă imaginaţi că europenii nu au nevoie de aceşti bani şi că nu au ce să facă cu ei, din contră, este mare nevoie de aceste finanţări şi în statele europene, dar cu toţii ne-am asumat să ajutăm Moldova să urmeze parcursul proeuropean”, susține europarlamentarul.
Siegfried Mureşan s-a referit și la demersurile lui Igor Dodon, făcute la Moscova, privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică.
„În primul rând, cred că preşedintele Dodon nu vrea să piardă beneficiile apropierii de UE, chiar dacă încearcă să se împrietenească cu preşedintele Putin. Cert este că UE nu va putea fi păcălită. Dacă preşedintele Dodon nu va respecta angajamentele stabilite de comun acord de R. Moldova cu UE, nu va mai putea beneficia de aceleaşi avantaje. Dacă îşi imaginează că va putea păcăli UE şi să devină un pion în jocul geopolitic al Moscovei, îl asigur că acest lucru nu va funcţiona. UE nu va permite asta. Iar atunci va trebui să vină în faţa cetăţenilor moldoveni şi să le explice ce a făcut”, a conchis Mureșan.
De menționat că astăzi președintele R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-o vizită oficială la Bruxelles. Șeful statului urmează să aibă pe 7 februarie întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisie Europene, Jean-Claude Junker, cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md