16:59:55 22.11.2024
Stiri

Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”

Actualitate 22.11.2024 10:59 Vizualizări625 Autor: ZiarulNational
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”


R. Moldova ar avea rezerve de gaze până la finele lunii decembrie 2024 și există pericolul ca S.A. „Moldovagaz”, instituție rămasă fără conducere de mai bine de două luni, să nu mai poată face achiziții. Avertismentul a fost lansat de membrul Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat.

Potrivit lui Tofilat, reprezentanții „Gazprom”, care dețin pachetul majoritar la „Moldovagaz”, refuză să voteze candidații propuși de Guvern, inclusiv pe noul președinte al Consiliului de Administrație.

„De două luni, Moldovagaz este fără conducere. Din cei nouă membri ai Consiliului de Administrație a rămas doar un administrator interimar (Vadim Ceban n.r.). Atribuțiile lui sunt limitate de regulament: poate lua decizii până la 11,5 milioane de lei (sau 0,1% din valoarea patrimoniului Moldovagaz). Orice tranzacție mai mare trebuie aprobată de Consiliul de Administrație, care nu există. Cu alte cuvinte, dacă cealaltă parte solicită aprobarea tranzacției, Moldovagaz este obligată s-o confirme în două săptămâni, dar nu o poate face pentru că nu are Consiliu de Administrație”, explică Tofilat cercul vicios provocat de reprezentanții „Gazprom”.

În opinia sa, R. Moldova se poate pomeni în situația când rezervele de gaze se epuizează și nu mai pot fi făcute achiziții.

„Riscul este că Moldovagaz nu va putea cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie de acționat de urgență. Au existat două soluții. Prima - ca reprezentanții Gazprom să voteze candidații propuși de partea moldovenească. Gazprom a refuzat, încălcând statutul. Posibil că își vor revizui poziția mai târziu. A doua soluție - să numim administrare externă, ca să asigurăm funcționarea normală a întreprinderii. Administrarea se instituie temporar, până când Gazprom nu va accepta votarea unui Consiliu de Administrare nou”, a punctat Tofilat.

Sursa citată a menționat că, în septembrie 2024, a expediat un proiect de lege președintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, menit să rezolve pentru moment această problemă. „Atunci a zis că vom reveni la acest subiect după alegeri. Îi solicit public să înregistreze proiectul de lege. A venit timpul să aflăm dacă există voință politică de a face ordine la Moldovagaz sau există alte interese”, a conchis Tofilat.

Citește și:
S.A. „Moldovagaz”, companie în care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de „Gazprom”, va avea un NOU președinte al Consiliului de Administrație. Cu ce funcție se va alege va actualul conducător, Vadim Ceban

Amintim că Dorin Junghietu, care până acum a activat în companii internaționale de peste hotare,ar urma să-l succede pe Vadim Ceban, care a condus compania din 2 septembrie 2019 până în septembrie 2024.

Vadim Ceban va munci în continuare la S.A. „Moldovagaz” în calitate de vicepreședinte al Consiliului de Administrație. Totodată, Ministerul Energiei a înaintat două candidaturi pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație S.A. „Moldovagaz” - Eduard Calancea și Radu Mandraburca.

Aceștia vor avea un mandat de trei ani, după ce vor fi aprobați de Consiliul de Observatori al societății pe acțiuni.

Ministrul Energiei Victor Parlicov, a anunțat că pleacă luni, pe 25 noiembrie, la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu „Gazprom”. Principalul subiect abordat va fi asigurarea regiunii transnistrene cu gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025.

Gazprom are un contract. Pentru noi este important să aflăm dacă ei vor executa contractul chiar dacă nu va fi tranzit prin Ucraina. Autoritățile sunt pregătite să gestioneze inclusiv scenariul în care nu va fi tranzit de gaze prin Ucraina către regiunea transnistreană. Doar că acesta nu e scenariul preferat. Pentru regiunea transnistreană va fi în general trist, pentru noi la fel va fi foarte dificil, inclusiv în ceea ce ține de energia electrică”, a declarat joi Parlicov, într-o emisiune televizată.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md