METEO // Avertismentul specialiștilor e SUMBRU! Ce se va întâmpla în lunile următoare peste Prut
Mai multe localități din Țară au fost măturate luni de torenți de apă căzuți din cer în câteva minute, spre groaza localnicilor. Tot luni, temperatura a scăzut brusc cu 10 grade. De miercuri, însă, crește din nou cu peste 10 grade. Specialiștii climatologi spun că asemenea fenomene extreme și fluctuațiile mari de temperatură vor deveni tot mai frecvente în România.
După un sfârșit se săptămână cu temperaturi de 21 de grade, luni temperatura din România a căzut 10 grade. Pe fondul acestei fluctuații termice, luni, în timp ce în Constanța oamenii au înregistrat pe telefoane tornade, în Gorj a plouat în câteva minute atât de mult, încât a transformat un pârâu într-un veritabil râu care a luat cu el mașinile parcate pe marginea drumului.
Clima a luat-o razna: urmează cod galben de inundații
Hidrologii au emis o avertizare de cod galben de inundații valabilă de marți până miercuri, pe râuri din 13 județe din sudul și centrul țării. În următoarele 48 de ore, din cauza precipitaţiilor prognozate, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, care ar putea duce la depăşirea cotelor de atenţie.
Începând de joi, temperaturile vor crește brusc spre 26 de grade urmând, ca în weekend clima să devină subtropicală. De duminică, vremea se va schimba din nou, temperaturile vor scădea cu 5-7 grade și va începe să plouă.
„Vara anului 2017 va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură şi ploi torenţiale care ar putea produce inundaţii pe spaţii restrânse”, a explicat Gabriela Băncilă, şef centru naţional de prognoză în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
„Se modifică și tiparele vremii”
Anul 2016 a fost cel mai cald din istoria meteorologiei, semn că schimbările climatice au dat peste cap tot ce ştiam despre regimul meteorologic. S-au înregistrat 51 de grade în India în luna mai şi 54 de grade în Orientul apropiat, amândouă recorduri absolute. Anul 2017 va fi și el unul atipic, chiar dacă nu sunt de așteptat valori deosebite față de cele din 2016.
„Anvergura schimbărilor de vreme, contrastul termic, sunt mult mai mari în ultimul timp. Trecerile se fac mai frecvent de la perioade cu vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit la cele cu temperaturi mai mici. Datorită încălzirii globale, în sistemul climatic avem o cantitate din ce în ce mai mare de energie transferată între componentele sistemului mult mai intens.
Avem astfel o creştere a frecvenţei manifestărilor extreme de vreme. După martie 2017 care s-a plasat, la nivel global, pe locul doi în ierarhia celor mai călduroase luni martie, începând din a doua jumătate a secolului XIX, aprilie 2017 a înregistrat un record asemănător – a doua cea mai călduroasă luna aprilie la nivel global.
Schimbarea climei nu înseamnă doar creșterea graduală a temperaturii, se modifică și tiparele vremii, unele fenomene considerate extreme și rare ajungând să devină ceva obișnuit în noua stare climatică. Pe de altă parte, datorită dezvoltării fără precedent a aglomerărilor urbane, devenim și mai expuși acestor fenomene extreme”, ne-a spus climatologul Roxana Bojariu, expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei din România.
Sursa: libertatea.ro
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei