21:36:08 13.01.2025
Stiri

Avertismentul lansat de Igor Munteanu: „Ne întristează imens capacitatea slabă a guvernării de a produce reziliență. Guvernarea are nevoie de o RESETARE substanțială”

Actualitate 22.11.2022 20:52 Vizualizări2675 Autor: Ziarul National
Avertismentul lansat de Igor Munteanu: „Ne întristează imens capacitatea slabă a guvernării de a produce reziliență. Guvernarea are nevoie de o RESETARE substanțială”

Actuala guvernare se ocupă numai de crize, alergând ca pompierii unde focul arde și mai tare, însă, când vine vorba despre reformele promise, numai imită o anumită agendă, a declarat președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, în contextul desfășurării la Paris a celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova.

„Impresiile mele cu referire la Platforma de sprijin de la Paris din 21 noiembrie sunt moderat optimiste. R. Moldova primește bani și reasigurări. Nu suficienți pentru a ne relaxa, dar ei vin și asta ne obligă să cerem tuturor părților implicate, autoritățile R. Moldova, dar și copreședinților acestei Platforme să fie cât mai transparente, cât mai clare asupra modului în care banii acordați pe această platformă sunt folosiți conform destinației. Ne bucură dorința sinceră și declarată a României, Franței și Germaniei de a oferi sprijin imediat la cererea Chișinăului, dar ne întristează imens capacitatea slabă de a produce reziliență în actuala guvernare. Practic, oficialii actualului guvern se ocupă numai de criză, alergând ca pompierii unde focul arde și mai tare”, a declarat Munteanu, în cadrul unui interviu pentru Deschide.MD.

În opinia liderului CUB, nu mai există priorități și reforme convingătoare care să conteze, nici măcar la capitolul întăririi statului de drept. „Totul este arhiurgent, prin derogare și extraordinar. Critica este eliminată de pe platourile mass-media controlate de guvernare. În lipsa unei critici democratice, Guvernul devine captura propriilor sale nevroze în energie, economie sau încă la căutarea de fonduri pentru compensarea prețurilor, ceea ce nu reduce, ci numai stimulează frica de consecințele unei ierni nemiloase care ne așteaptă”.

Politicianul speră că Platforma de sprijin pentru R. Moldova, inițiată de România, Franța și Germania, va schimba abordarea Guvernului de la Chișinău în privința implementării reformelor.

„Sunt șase grupuri de lucru în cadrul Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, care imită o anumită agendă, dar putem observa că cele mai importante reforme stagnează și devin irelevante într-o atmosferă generală de panică. Guvernarea are nevoie de o resetare substanțială, la fel și dialogul curent cu partenerii europeni, care au început a cere certitudini și dovezi sigure de angajament, nu doar vorbe. Și nu poate exista angajament pentru reforme fără incluziune și dialog politic intern autentic, care nu poate avea loc în condițiile unui balast greu format din certuri și scandaluri de presă, certuri interne, dar și de decizia neinspirată de a salva incompetența și oamenii ipocriți numai „pentru că-s ai noștri”.

R. Moldova este ferită de dramele prin care trece în acest moment Ucraina, asta ar trebui să ne facă să fim mai determinați, mai organizați, mai raționali. Glontele unei agresiuni militare rusești ne-a trecut pe lângă ureche, dar ne mai vâjâie încă, iar noi nu înțelegem pare-se că norocul chior nu stă mult pe lângă cei care l-au ratat. Există multe tensiuni în societate, o bună parte din ele sunt legate de veniturile extrem de reduse, vulnerabilitatea extremă a populației la prețuri excesive pentru energie, dar există și preocupări serioase legate de ordinea de drept, de Constituție, și de tentativele unor grupuri de interese de a fenta prevederile legii supreme, în intenția de a-și apăra rudele, rentele sau alte motive neclare”, a adăugat Igor Munteanu.

Sursa citată mai spune că nu e corect că actuala guvernare tot dă vina pe toată lumea, fără să-și asume ceea ce a promis oamenilor.

„Putem avea diferențe sau nuanțe de interpretare, dar atunci când îți asumi să oprești anchetele penale pentru că te temi ca ele să nu ajungă la cei pe care-i consideri „ai tăi” este extrem de grav, însemnând o dezertare de la propriile idealuri. Politicienii vin și se duc, ei pot fi schimbați, judecați, chestionați sau linșați, dar Constituția este cheia tuturor aranjamentelor instituționale în stat, fără de care nu există un punct de agregare a societății pe proiecte pozitive. Un exemplu în această privință este servit de judecătorii suspendați ori neconfirmați în funcție, dar și de oficialii asupra cărora planează sabia lui Damocles și care nu pot fi trimiși la Paris pentru „întâlniri cu omologii” câtă vreme nu există o claritate absolută, ca la farmacie, asupra autenticității unor conversații, rezultate dintr-o dezvăluire de presă. Amânarea unei discuții etice la vârful puterii actuale amână un deznodământ, nu-l anulează. Costurile cresc exponențial”, a avertizat Igor Munteanu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md