15:29:45 26.11.2024
Stiri

AVERTISMENT // R. Moldova REVINE sub aripa economică a Rusiei

Economie 26.09.2019 13:11 Vizualizări3202 Autor: Ziarul National
AVERTISMENT // R. Moldova REVINE sub aripa economică a Rusiei Facebook


R. Moldova, o țară mica din sud-estul Europei, confundată de către unii cu Maldive și comparată uneori cu miezul unui sandwich din cauza aflării între două state mai mari, România și Ucraina, apare în atenția presei internaționale, cel mai des, cu subiecte negative. Cu câteva luni în urmă, în R. Moldova s-a schimbat guvernarea. În urma alegerilor parlamentare, puterea a fost preluată de la Partidul Democrat, o formațiune promoldovenească și prooccidentală, de către o coaliție stranie, formată din Partidul Socialiștilor din R. Moldova, unul profund prorusesc, și blocul „ACUM”, din care fac parte două partide pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a numit „convențional proeuropene”. Noua majoritate a fost repede botezată „Alianța Kozak”, după numele vicepremierului rus, Dmitri Kozak, care a jucat un rol decisiv în formarea acesteia.

Deși liderii PSRM și „ACUM”, secondați de președintele țării, prorusul Igor Dodon, au anunțat că îngheață discuțiile geopolitice, lucrurile care s-au întâmplat în cele 100 de zile de guvernare arată o ancorare tot mai puternică a Moscovei în fosta sa republică unională. Mulți experți independenți de la Chișinău dau un semnal de alarmă că, prin intermediul lui Igor Dodon, lider informal al socialiștilor, Rusia preia controlul asupra principalelor instituții moldovenești responsabile de securitate. Serviciul de Inteligență a fost subordonat lui Dodon, la fel ca și Serviciul care asigură protecția și securitatea primelor persoane în stat. Ministrul Apărării este exponentul PSRM, la fel ca și vicepremierul pentru Reintegrare, care administrează dosarul regiunii separatiste din estul Moldovei, controlate de facto de Rusia. Igor Dodon și-a creat și un supraorganism, numit Consiliul Suprem de Securitate, căruia sunt obligați să-i ofere orice gen de informații, inclusiv secrete de stat, toate structurile statului.

Se pare că Rusia recucerește R. Moldova nu doar politic și instituțional. Moscova vrea să crească semnificativ prezența economică în această țară aflată la granița blocului NATO și în coastele Ucrainei. Iar prietenii lor din noua guvernare de la Chișinău pun umărul semnificativ.

Doar în luna septembrie au fost un șir de evenimente și s-au transmis mai multe mesaje, care prezintă interesul economic sporit al Rusiei în R. Moldova. În perioada 19-21 septembrie, la Chișinău s-a desfășurat un forum de afaceri moldo-rus, după o pauză de mulți ani de astfel de practică. La forum a participat și Dmitri Kozak, care a cam îndesit-o în R. Moldova în ultimele luni. În cadrul forumului s-a anunțat, printre altele, intenția de a construi un drum de centură în jurul Chișinăului, visul de mulți ani al oamenilor din capitala moldovenească. Iar investitorul ar fi un miliardar rus, Igor Bukato, președintele grupului de companii „Vozrojdenie”. Și pentru ca această noutate așteptată de moldoveni să fie și o investiție politică, anunțul a fost făcut la întâlnirea cu președintele prorus, Igor Dodon, care îl susține în campania electorală pentru conducerea Chișinăului pe socialistul Ion Ceban.

Același Dodon a făcut recent și alte afirmații, precum că investitorii ruși sunt interesați să preia singurul port din micuța țară europeană, la fel ca și Aeroportul Internațional Chișinău, la fel unica poartă aeriană a țării. De altfel, anunțul lui Dodon a primit o replică de la fostul președinte al Parlamentului moldovean, Andrian Candu. Democratul a criticat intenția guvernării PSRM – „ACUM” de a ceda portul de la Giurgiulești, gestionat de către o companie olandeză, către ruși, la fel ca și preluarea Aeroportului Internațional Chișinău de la o companie britanică, ce aparține clanului Rotschild, pentru ca acesta să ajungă la ruși.

De altfel, atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei care a preluat contractul de concesiune a AIC provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al investitorilor străini, iar toți mai mulți își pun întrebarea dacă promisiunile de „dezoligarhizare” a R. Moldova nu se vor transforma, de fapt, în „dodonizare”, a scris recent cunoscutul jurnalist britanic Will Nicoll în prestigioasa publicație Intellinews.com. Iar un expert moldovean în securitate, cu studii în SUA, Dumitru Mînzărari, a scris că Aeroportul și Portul maritim categoric nu trebuie cedate Rusiei. Acesta explică prin faptul că porturile maritime și aeroporturile sunt puncte de intrare ușoară în R. Moldova pentru mijloacele de transport strategic ale rușilor, cu care pot transporta tehnică militară și trupe militare. „Dacă geografic suntem separați de Rusia prin Ucraina, ce este un mare noroc pentru noi (altfel Transnistria era că Abhazia și Osetia de Sud), apoi controlul de către ruși a portului de la Giurgiulesti și a aeroporturilor țării reduc la zero acea insulare teritorială pe care Ucraina ne o oferă”, este convins Mînzărari, care a deținut și funcția de secretar de stat la ministerul Apărării pe timpul guvernării democraților.

Tot în septembrie, președintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, a avut câteva vizite în Kazahstan și Kîrgîstan, foste republici din componența URSS. Acolo, la fel, a discutat despre proiecte investiționale comune, inclusiv în domeniul IT. La fel au fost purtate discuții cu oficialitățile din Belarus, pentru a dezvolta proiecte economice comune. Kazahstan, Kîrgîstan și Belarus sunt state-satelit ale Rusiei, iar proiectele despre care se discută cu moldovenii nu înseamnă decât revenirea în câmpul gravitațional al fostei metropole – Moscova.

Astfel, dacă în perioada guvernării precedente exporturile moldovenești în Occident, în special în UE, au crescut constant, până la cifra de circa 80% (în 2003, Moldova exporta aproape 40% în Rusia), iar ponderea exporturilor în Rusia au ajuns la doar 8%, acum exporturile spre Rusia și alte state CSI este în creștere, deocamdată ușoară, dar ascendentă. Trendul se poate inversa din nou, dacă interesul rus în R. Moldova va crește în continuare, în detrimentul celui occidental. Și pentru ca Moldova să fie și mai atractivă pentru „matușka Rusia”, Igor Dodon a anunțat că anul 2020 va fi anul Rusiei în Moldova.

Text de Ion Pricop

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md