Avertisment pentru cei care merg la Istanbul. Țeapa cu peria de pantofi de lasă fără BANI în buzunar: „Sunt foarte mulți și vă jefuiesc. Nu veți avea scăpare. Istanbul e un oraș minunat, dar aveți mare grijă”
Istanbulul este o destinație de vacanță minunată, atât culinar, cât și istoric, dar și un important centru comercial, de unde cu siguranță nu pleci cu mâna goală. Dar, pentru a avea o vacanță de neuitat, în sensul pozitiv, ai mare grijă la escrocii care au apărut pe stradă. Aparent umili, ei ajung să fie, în realitate, foarte periculoși.
Recent, pe unul din grupurile dedicate, a fost publicată o postare prin care era lansat un avertisment cu pAm primit la Casa Guvernului opt ministre și secretare pentru afaceri europene din Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Liechtenstein, Lituania, Suedia și România, cu care am discutat despre hotărârea fermă a echipei noastre de a avansa în implementarea reformelor în beneficiul cetățenilor și modernizarea instituțiilor publice. Am mai vorbit desprerivire la o experiență neplăcută în Istanbul.
„Pentru că ne place să descoperim locuri noi, ne place să ne plimbăm mult, la pas, peste tot. Asta am făcut și când am vizitat Balat și, la plecare, am luat-o pe o stradă lăturalnică, pentru a înțelege cu adevărat locul. Mergând, dintre mașini apare un sirian cu o perie în mână și alte ustensile de șters pantofi - o imagine deloc neobișnuită pentru Istanbul. Ne-a cerut sticla de apă pe care o aveam în mână și i-am dat-o, moment în care s-a oferit să ne șteargă gratis pantofii. L-am refuzat insistent, dar tot s-a aruncat la picioarele noastre și a dat de două ori cu peria pe un pantof, moment în care, pe un ton agresiv, ne-a cerut câteva zeci de lire. Atitudinea sa a devenit din ce în ce mai agresivă și doar dându-i bani, am scăpat de el, asta și pentru că nu ne doream să ne umbrească vacanța”.
Experiența unei alte turiste
Recent, am citit o experiență asemănătoare, dar dusă la un alt nivel, postată pe un grup de profil, ceea ce arată că situația nu este singulară, ci chiar mai periculoasă decât am bănuit-o noi chiar și atunci:
„Vreau sa povestesc experienta neplăcută și să vă avertizez și pe voi. Mare grija la podul Galata, (cei) care sunt pe acolo sunt mână în mână iar în zona aceea nu este poliție. Țeapă! Un individ se plimbă cu o găleată și cu o perie. Individul scapă peria intenționat. Cum funcționează țeapa? Aruncă peria pe jos, tu te întorci și îi spui că i-a căzut peria. Intră în vorbă cu tine, îți zice ca îți curăță papucii gratis, chiar de nu accepți deodată ești înconjurat de câțiva tipi și nu ai ce să mai faci. El spune că îi datorezi bani, 35 de lire, iar dacă ai scos portofelul rămâi fără nici un ban. Prietenii noștri au pățit-o aseară. La ora 23 au ieșit la plimbare și au rămas fără 300 de lire. După ce ne-au povestit, am crezut că noi nu o sa pățim pe timp de zi, deoarece trebuia să vizitam Turnul Galata. Pe la jumătatea podului trece un domn și scapă peria din găleată, o ignor și mergem mai departe, urcam dealul către turn și observ cum un domn din față se ridică de pe scăunel, își ia scaunul la subțioară și găleata apoi merge doi pași și scapă peria, am ignorat-o și pe aceasta. Când ne-am întors tot pe același pod doar că pe partea cealaltă, un domn mi-a tăiat calea și a dat drumul la perie, efectiv m-am împiedicat de ea/ am călcat pe ea noroc că mă ținea soțul meu de mână și am mers mai departe... Aveți grijă oameni buni, trebuie să ignorați peria , să nu vorbiți cu ei/ să nu vă aplecați după ea. Sunt foarte mulți și vă jefuiesc. Nu veți avea scăpare! Istanbul este un oraș minunat, dar aveți grija de dumneavoastră și la oamenii din jur. Încercați să nu fiți amabili și vedeți-vă de drum. Seara liniștită”.
Desigur, și-n Istanbul am văzut persoane care curăță pantofi ca pe vremuri (având scaun și ustensile din acele vremuri) ce stau într-un singur loc și nu aleargă după turiști, oameni care muncesc cinstit și care astfel își câștigă existența
TOP NAȚIONAL: Olivia Sanduleac, vameșul anului 2024: A depistat, împreună cu Amy, una dintre cele mai mari cantități de droguri, ascunse în trimiteri poștale
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%